Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poticati i provoditi programe

Josipović i Puljić: Pomoći povratak Hrvata u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povratak Hrvata koji su protjerani iz Bosne i Hercegovine tijekom rata mora se omogućiti a Hrvatska i BiH trebaju poticati i provoditi programe kojima će se to osigurati, rekli su u nedjelju u Sarajevu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Josipović i Puljić sastali su se uoči Svjetskog skupa za mir koji se održava u glavnom gradu BiH a Josipović je novinarima izjavio kako su i vrhbosanski nadbiskup baš kao i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović s kojim je razgovarao ranije tijekom dana inzistirali na pitanju povratka prognanih i izbjeglih. "Postoje programi i u BiH i u Hrvatskoj i mislim da je svima u interesu da regionalni mir... bude postignut tako da se svatko može vratiti na svoje", kazao je Josipović.

>> Josipović: RH bez problema napreduje ka EU-u, treba riješiti granicu s BiH

Kardinal Puljić kazao je kako se pitanje povratka posebice mora promatrati u svjetlu predstojećih lokalnih izbora koji se u BiH održavaju 7. listopada. 'Važno nam je da i Hrvati u lokalnim zajednicama uđu u vlast kako bi se kroz legalne strukture mogli boriti za svoja prava a onda je veoma važna potpora Republike Hrvatske u programima koji podržavaju naš opstanak', kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Konstatirao je kako je za trajni ostanak povratnika važno i da se u razgovorima na političkoj razini između predstavnika vlasti Hrvatske i BiH pokrene pitanje ostvarenja jednakih prava. Predsjednik Josipović suglasio se kako je obveza obje zemlje učiniti dodatne korake na tom planu pri čemu valja početi praktično rješavati već detektirane problemi. Najavio je kako će se o tome uskoro razgovarati i na razini vlada dviju država. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene