Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslanica povodom Dana državnosti

Josipović: Slobodu smo morali braniti krvlju, a neki su je iskoristili za pljačku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović dan provodi u Sloveniji gdje sudjeluje na proslavi 20. obljetnice slovenskog Dana državnosti. Uz njega, slovenski predsjednik Danilo Tuerk ugostio je i mađarskog, talijanskog i austrijskog predsjednika.

Nakon razgledavanja stare jezgre Ljubljane, svi će večeras sudjelovati na središnjoj proslavi. A povodom sutrašnjeg hrvatskog Dana državnosti - predsjednik Josipović obratio se svim građankama i građanima Hrvatske. U temelje hrvatske države stare 20 godina, naglasio je predsjednik Josipović, utkana je sloboda. Ona nas je dovela do samostalnosti, demokracije i domoljublja. 'Prije 20 godina u mnogome protiv struje i volje moćnijih od nas, više velikim srcem nego snagom oružja, svoju smo domovinu morali braniti krvlju. S poštovanjem se sjećamo onih koji su s oružjem u ruci branili našu slobodu', kazao je Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slika alarmantna, a nema tona Milanović šuti već četvrti dan Slika nije dostupna Na današnji dan 1991. FOTO Hrvatska danas obilježava Dan državnosti

No, upozorio je i na one koji su novu slobodu iskoristili da se nezakonito obogate. 'Bilo je i onih koji su rat i stradanja iskoristili za pljačku vlastite domovine i sugrađana. Potrebnu pretvorbu i privatizaciju neki su iskoristili da skriveni 'ratnim vihorom i političkom moći' narodno bogatstvo stvarano generacijama strpaju u svoj džep'.

Predsjednik je podsjetio da je odluka o priključenju Hrvatske Europskoj Uniji kruna 20-godišnjih nastojanja da se integriramo u svijet demokracije. 'Reformu pravosuđa moramo dovršiti. Nedopustivo je da neki građani na pravdu čekaju pet ili deset godina'.

A svijetle budućnosti neće biti bez bolnih gospodarskih refomi, jasna je predsjednikova poruka. 'Gospodarstvo treba osloboditi neprimjerenog utjecaja politike. Ogroman ulog države u vlasništvu nad gospodarstvom prevelika je napast za koruptivno ponašanje', smatra predsjednik.

Za kraj je pozvao na slavlje: 'Pozivam vas - istaknite s ponosom zastave RH. S ponosom pomislite na našu prošlost, sa samopouzdanjem na našu budućnost. Neka je sretan Dan državnosti svim građanima i građankama RH!'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene