Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Posjetio centar 'Slava Raškaj'

Josipović: Gradsko vijeće treba imenovati v. d. intendanta splitskog HNK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović večeras se u Splitu odgovarajući na pitanje novinara zauzeo za prevladavanje krize u splitskome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), u kojem nije imenovan v.d. intendanta zbog nedostatka kvoruma Gradskog vijeća.

Gradsko vijeće mora naći načina da se imenuje v. d. intendanta te institucije, rekao je predsjednik Josipović novinarima za posjeta Centru za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj' u Splitu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi intendant? Kerum: Mucalo stvara mostove među ljudima Slika nije dostupna Ekskluzivne reakcije u Dnevniku Nove TV Mucalo je novi intendant splitskog HNK!?

>> Splitska kriza: Koja je sudbina Željka Keruma?

Dosadašnjem intendantu splitskog HNK Milanu Štrljiću mandat je istekao 1. listopada, a prošlog su tjedna sjednicu Gradskog vijeća napustili vijećnici SDP-a, HNS-a i HDZ-a protiveći se da v.d. intendant bude Duško Mucalo. On je u lipnju ove godine izabran za intendanta. Ministar kulture odbio je dati suglasnost za tu odluku, ocijenivši da Mucalo nije ispunio uvjete koji se zahtijevaju od jednog intendanta HNK

'Zakonske odredbe su jasne te će Gradsko vijeće morati donijeti neku odluku i mora se dovršiti natječaj (za novog intendanta), a do tada se mora naći način da se imenuje v.d. intendanta', rekao je predsjednik Josipović, istaknuvši da je HNK Split iznimno važna institucija i jedno od središta kulture u Splitu i Dalmaciji. 'Apsolutno je neodgovorno da se HNK Split ostavi bez primjerenog vodstva i očekujem od Grada, od Kazališta i na kraju krajeva od Ministarstva (kulture) da se što prije nađe rješenje', kazao je Josipović.

Na upit može li kao predsjednik Republike utjecati na rješavanje tog problema, Josipović je odgovorio da 'može samo sugerirati, a ne tražiti jer ovlasti za to nema'. Za jednosatnog boravka u splitskom Centru za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj' štićenici te ustanove koja se bavi rehabilitacijom djece i mladih s poteškoćama u razvoju, izveli su glazbeno-scenski igrokaz pod nazivom 'Nima Splita do Splita'. Trenutačno se u ovom Centru, kako je rečeno, nalazi 137 štićenika, a Josipović je istaknuo kako uposlenici i štićenici rade prevažan i plemenit posao.

'Djeca s invaliditetom ovdje stječu sposobnosti za uključivanje u normalni život i za sudjelovanje u društvenim aktivnostima, a za to treba puno ljubavi i strpljenja', kazao je Josipović. Dodao je kako društvena zajednica mora voditi računa i o ovakvim institucijama i o potrebama osoba s invaliditetom, posebice onih koji su s težim oštećenjima. Nakon posjete ovom Centru predsjednik Josipović otišao je u splitski HNK, gdje je nazočan koncertu 'Runjićeve večeri', čiji je pokrovitelj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene