Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vrline iz NOB-a jedini izlaz iz krize'

Josipović: Bez partizana i partizanki ne bi bilo moderne Hrvatske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas kako su danas, kada je ekonomska kriza okovala Hrvatsku, Europu i šire, one vrline koje su pokazane u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu jedini izlaz iz krize.

"Hrabrost i odlučnost vode uspjehu. Uvjeren sam da duh uspjeha koji su dali partizani NOB-a i borci Domovinskog rata može biti duh cijele Hrvatske", rekao je Josipović u Brgudcu na svečanom zboru kojim je u organizaciji buzetske Udruge antifašista i županijskog Saveza antifašista, obilježena 70. obljetnica osnivanja Prve istarske partizanske čete.

Predsjednik je kazao je kako su partizani i partizanke budućim generacijama dali slobodu, perspektivnost i pripadnost Europi sazdanoj na antifašizmu.

"Ono što su partizani radili od 1941. do 1945., to su junaci Domovinskog rata učinili u Domovinskom ratu, branili i obranili Hrvatsku od fašističke ideologije, okupacije i agresije“, rekao je. Hrvatski predsjednik je posebno pozdravio partizane i partizanke kazavši „da nije bilo njih ne bi bilo ni današnje moderne Hrvatske“.

Pročitajte i ovo Ivo Josipović, bivši predsjednik "Nisam optimist" Josipović o sukobu predsjednika i premijera: "Ne bi trebali zajedno tulumariti, ali bi se morali dogovoriti o važnim pitanjima" Milanović praznik provodi u BiH - 3 Dan antifašističke borbe Milanović na Sutjesci: "Partizani su pokazali da onaj tko se spreman tako žrtvovati ima velike šanse da pobijedi"

>> Josipović: Hvala vam na svemu, vi ste različiti, ali svi neizmjerno volite Hrvatsku

Na skupu je ukazana potreba vraćanja ukinutih prava borcima Narodnooslobodilačke borbe, pa je predsjednik Josipović u izjavi novinarima kazao kako željno čeka dan kad će potpisati Zakon koji će oživotvoriti Deklaraciju o antifašizmu za koju je i on glasao kao saborski zastupnik.

Predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman ustvrdio je kako se "dolaskom na vlast HDZ-a počelo s mržnjom prema svemu što je antifašističko". "Antifašistički borci su diskriminirani, poniženi, povrijeđeni, na sve se načine rušilo njihov ponos i ljudsko dostojanstvo, a oduzeta su im borbom i radom stečena prava. Očekujemo da koalicijska Vlada konačno započne s radom na oživotvorenju Deklaracije o antifašizmu“, rekao je Jerman.

Predsjednik Županijske skupštine Istarske županije Dino Kozlevac kazao je kako su borci NOB-a predvođeni Josipom Brozom Titom ostvarili pobjedu i svrstali Hrvatsku uz bok pobjedničkih zemalja Drugog svjetskog rata.

"U Istri smo ponosni što smo očuvali vrijednosti antifašizma, koji je u Istri način života“, poručio je Kozlevac. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene