Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovorio mu

Josipović: Ako izjava Nikolića znači povratak na ideje iz 90-ih, tih ideja neće biti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović komentirao je izjavu novoga srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je Vukovar srpski grad rekavši kako u ime svih u Hrvatskoj, ako ta izjava znači povratak na neke ideje iz 90-ih, može reći da tih ideja neće biti i neće se moći provesti.

"Hrvatska je zemlja u kojoj je svaki grad takav da u njemu mogu živjeti i Hrvati i Srbi, Mađari, Talijani i svi naši građani ravnopravno i pod jednakim uvjetima", rekao je predsjednik zamoljen za komentar Nikolićeve izjave da je Vukovar srpski grad nakon posjeta izaslanstva Udruge obitelji stradalih u prometu i organizatora projekta "Karavana za život - bikeri na cesti".

"Ako izjava gospodina Nikolića znači povratak na neke ideje iz 90-ih, mislim da ovdje u ime svih nas u Hrvatskoj mogu reći - tih ideja neće biti i neće se moći provesti", ocijenio je Josipović i dodao da će Hrvatska, kao što je znala obraniti svoj suverenitet, znati ga braniti i danas.

Istaknuo je da će Hrvatska i dalje voditi politiku "prvo u kući" nacionalne ravnopravnosti svih svojih građana, pa i aktivnu miroljubivu politiku prema svim susjedima. "Isto očekujemo i od svih naših susjeda", rekao je predsjednik i dodao da ta Nikolićeva izjava sasvim sigurno tome ne ide u prilog.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Slika nije dostupna Josipović za Dnevnik Nove TV 'Danas smo možda više nego ikada dosad razgovarali otvoreno'

>> Cijeli intervju Nikolića: Velika Srbija je neostvareni san

Na upit kakvu suradnju očekuje sa Srbijom, Josipović je odgovorio da suradnju vidi kao nešto što moramo razvijati, ali, dodao je, mora se surađivati s onim tko je u stanju primiti pruženu ruku. "Prema tome, o politici koju će voditi gospodin Nikolić ovisi hoće li suradnje biti", rekao je predsjednik Josipović, dodajući kako se nada i vjeruje da će Nikolić revidirati svoja stajališta.

Istaknuo je da je to stvar Nikolićeve politike i da će on morati odabrati pravi način da sve nas uvjeri da nije zagovornik politike 90-ih godina. Na novinarsko pitanje o tome hoće li tražiti službenu reakciju, odgovorio je da je i "ova izjava dovoljna reakcija, i to vrlo jasna".

Novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u opsežnom razgovoru za njemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" da je projekt Velike Srbije njegov neostvareni san i da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske te da se Hrvati nemaju što vraćati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".

Nikolić je s novinarom njemačkoga lista razgovarao uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene