Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvukli 3,5 milijuna kuna

Sudski epilog slučaja 'homoseksualca kojeg je u HČSP ubacila UDBA'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Josip Miljak i bivši tajnik te stranke Vinko Kalinić nepravomoćno su u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu proglašeni krivima zbog izvlačenja 3,5 milijuna kuna iz tvrtke Kalvin.

Josip Miljak je osuđen na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine pa će iza rešetaka, postane li presuda pravomoćna, morati odslužiti samo deset mjeseci ne ponovi li u roku od pet godina kazneno djelo. Ali, državi u roku od tri godine mora vratiti nezakonitu korist od 3,5 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Donald Trump Trump Organization Po svih 17 točaka optužnice: Obiteljska tvrtka Donalda Trumpa proglašena krivom za pronevjeru Slika nije dostupna Obaviješteno i Ministarstvo Ukrao bolnici 2,3 milijuna kuna: Njegova nadređena uočila je nepravilnosti pa su krenuli češljati...

Kalinić je uvjetno osuđen na desetomjesečnu zatvorsku kaznu, a državi morati vratiti 80-ak tisuća kuna koje je podigao s računa tvrtke.

Miljak tvrdio da će novac potrošiti za tvrtku

Sud je utvrdio da je Miljak prije više od deset godina Kaliniću naložio da s računa tvrtke Kalvin podigne i preda mu 3,5 milijuna kuna uz objašnjenje da će novac potrošiti za tvrtku, no zadržao ga je za sebe čime je oštetio i državu.

Kalinić je proglašen krivim jer je u dva navrata s računa tvrtke podigao još 80-ak tisuća kuna koje je potrošio. Predsjednica sudskog vijeća Sanja Mazalin rekla je u obrazloženju presude da je osnovni dokaz bilo Kalinićevo priznanje koje je pomoglo rasvjetliti činjenično stanje.

Sud je tako utvrdio da je 3,5 milijuna kuna koje je Kalinić podigao s računa tvrtke i predao Miljku uplatila tvrtka Hidrocommerce za nikad obavljene poslove. Pored toga tvrtka Kalvin nije imala ni jednog zaposlenika, rekla je sutkinja. Dodala je i da joj nije poznato zašto nitko iz Hidrocommerca zbog toga nije proocesuiran, no to je, kako je rekla, na Državnom odvjetništvu, a ne sudu.

No, odbacila je Miljkove tvrdnje da je u njegov progon prste umješala politika.

Obojica su proglašeni krivima i zbog nevođenja poslovnih knjiga, no otpala je optužba zbog utaje poreza odnosno neplaćanja PDV-a. Okrivljenici koji se nisu pojavili na objavi presude državi moraju platiti i sudske troškove od po sedam tisuća kuna.

"Udar s lijeva na HČSP"

Unatoč milijunskoj šteti ovaj slučaj ne bi bio posebno zanimljiv medijima da nakon njegova 'otvaranja' u javnosti prije gotovo tri godine čelništvo HČSP-a Kalinića javno nije prozvalo kao homoseksualca kojega je u njihove stranačke redove ubacila Udba.

Na službenoj stranačkoj internetskoj stranici u kolovozu 2013. u tekstu pod nazivom "Udar s lijeva na HČSP" objavljeno je da se Kalinić "još 2005. javno izjasnio kao homoseksualac i zbog toga bio brzopotezno isključen iz stranke", naklon čega nitko iz stranke s njim nije kontaktirao.

Nadalje, navodili su da mu je otac oficir JNA, koji je 1991. pobjegao u Beograd, ali i da ga je već 1994. "u redove antihrvatskih agenata" vrbovao "čuveni udbaš" "s kojim je i živio jedno vrijeme u istospolnoj zajednici u njegovoj vili" u Zagorju. Navodili su i da su mu "homo-udbaške veze" pomogle u njegovoj pjesničkoj karijeri. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene