Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misa Večere Gospodnje

Bozanić: "Gesta pranja nogu je iznad našeg razumjevanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Veliki četvrtak Misu Večere Gospodnje u zagrebačkoj prvostolnici u zajedništvu s pomoćnim biskupima i okupljenim vjernicima, a biskup Gorski u propovijedi je istaknuo da je "bez djelatne ljubavi euharistija neučinkovita".

"Htio je da njegova dobročinstva ostanu trajno kod nas, da se naše duše, otkupljene njegovom krvlju, uvijek posvećuju njegovom mukom i stoga nama učenicima naređuje da neprestano vršimo ta otajstva vječnoga života", naglasio je mons. Gorski.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Na Veliki četvrtak Gorski je dodao kako je činjenica da je Krist prisutan, istinski i stvarno, nepromijenjena vjera Crkve i samo onaj koji tako vjeruje smije sjesti za euharistijski stol i blagovati, priopćeno je iz Zagrebačke nadbiskupije.

Tu stvarnu Kristovu prisutnost, naglasio je, treba posebno naglašavati u vremenu u kojem "realno" postaje "virtualno"; nestaje intima tijela i duše, u kojem se sve želi kao u izlogu iznijeti na ulicu, a od euharistije se često želi učiniti samo zanimljiva predstava, ili ju oblikovati prema svojim prohtjevima.

Biskup Gorski podsjetio je kako euharistija nema svrhe bez nade u vječni život: "Kako nam je potrebna ta nada u ovom sveopćem kaosu i kako je potreban cilj u našim lutanjima."

Osvrnuvši se na Isusovu gestu pranja nogu, rekao je da je ona daleko iznad našeg razumijevanja kršćanstva.

"Krist se i danas saginje u poniznom činu služenja, saginje se u svojem tijelu koje je Crkva. U svojim vjernima služi u ljubavi po našim bolnicama, staračkim domovima, ustanovama za djecu, našim župnim caritasima. Ta ljubav ima različite oblike služenja, a svi se nadahnjuju i izviru iz otajstva euharistije", zaključio je biskup Gorski te dodao da "nas ništa ne smije pokolebati u nasljedovanju ponizne geste našeg Spasitelja, da služimo braću i sestre u ljubavi Kristovoj."

Po završetku homilije uslijedio je obred pranja nogu, a nakon popričesne molitve, kardinal Bozanić prenio je Presveti oltarski sakrament u Oltar Svetoga Križa, pokrajnji oltar zagrebačke katedrale. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene