Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASTAVLJENA POTRAGA

Brojne nesreće na moru, nautičaru nestalom kod Visa još ni traga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U noći sa subote na nedjelju na moru se dogodilo više nesreća uzrokovanih snažnim vjetrom i visokim valovima. Još uvijek nije pronađen nautičar koji je u subotu popodne pao u more s jedrilice nedaleko od Visa.

Tijekom jutra Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaprimilo je izvještaje Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o nastavku opsežne koordinirane potražne akcije prema nestalom muškarcu u moru nedaleko Visa, kao i o brojnim zabilježenim pomorskim nezgodama srednjeg i nižeg značaja, uzrokovanima jakim nevremenom u splitskom i dubrovačkom akvatoriju.

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom Neslužbeno se govori Obustavlja se potraga za tijelom Danke Ilić u ovom opsegu? Slika nije dostupna PAO S JEDRILICE Nautičara traže na četiri lokacije: Pronašli smo prsluk ali ne i njega, teško je procijeniti kakvi su izgledi

Brod Obalne straže Oružanih snaga RH (OS RH) „Faust Vrančić“ (SB-73) te zrakoplovne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) OS RH, zrakoplov Pilatus PC-9 i helikopter Mi-8 MTV1 i danas, u nedjelju, 13. kolovoza 2017., sudjeluju u akciji traganja i spašavanja za nestalim nautičarem na području otoka Jabuke kod Visa. Službenici MRCC Rijeka jutros su izvijestili o nastavku intenzivne potrage za nestalim nautičarem N.Dž. (rođen 1956. godine), nizozemskim državljaninom, koji je u subotu, 12. kolovoza, pao u more tijekom plovidbe charteriranom jedrilicom "Anja“, dužine 11 metara, hrvatske zastave.

Prema izjavi druge (i jedine) članice posade, V.B. (rođena 1967. godine), hrvatska državljanka, nesreća se dogodila oko 14.30 sati kada je nestalog nautičara, u trenutku dok je pokušavao osposobiti pogonski stroj jedrilice, udarilo jedro i odbacilo sa palube u more nedaleko otoka Visa. Njegova suputnica dobacila mu je kolut za spašavanje obzirom da po jakom nevremenu nautičar nije uspijevao doplivati do jedrilice, koja je nastavila plutati bez nadzora po izrazito valovitom moru.

Pomoć je uspjela pozvati tek oko dva sata nakon nesreće jer joj je mobilni uređaj bio izvan mrežne pokrivenosti, izvjestilo je Ministarstvo.

Potraga je započela oko 16:45 sati, a za nestalim muškarcem tragalo se i na moru i iz zraka zrakoplovom tipa Pilatus Obalne straže.

Ni evakuacija članice posade "Anje" nije tekla glatko. Isprva ju se pokušalo izvući helikopterom Obalne straže, no zbog jakog vjetra evakuacija nije uspjela. Do jedrilice je uspio doći brod Obalne straže u 20:25, ali opet zbog jakih udara vjetra i visokih valova putnicu nisu uspjeli prebaciti na brod, već su "Anju" teglili do Maslenice gdje je oko 22 sata sigurno vezana, a putnica se neozlijeđena iskrcala na obalu.

Potraga za nestalim nautičarem trajala je do 20:45, kada je privremeno obustavljena zbog smanjene vidljivosti i nepovoljnih vremenskim uvjetima. 

Nastavljena je u nedjelju ujutro u 2.30 sati s nekoliko brodova, a u 6:25 u potragu se ponovo uključio i Pilatus, no do ovog trenutka nautičar nije pronađen.

Brojne nesreće zbog nevremena

Iste se večeri u problemima našla i jedrilica "Podkamenica" u luci Hvar koja je prijavila prodor mora. Jedrilica je potom uspješno sigurno vezana, a nakon očevida utvrđeno je da nema ozlijeđenih niti onečišćenja mora.

U noći sa subote na nedjelju, u 1:35 javila se i posada jedrilice "Bevanda" na kojoj se nalazilo 10 talijanskih državljana, kojoj se otrgnulo sidro u uvali Prihonja, na sjevernoj strani otoka Korčule, zbog čega joj je prijetilo nasukavanje.

Jedrilica je otegljena u Vela Luku gdje je pristala u 4:30 sati. 

I jedrilica "Escape" otrgla se sa sidra u 3:05 sati kod Cavtata, a tramontana ju je odnijela u uvalu Tiha, koja je prirodno zaštićena pješčana uvala, pa joj je prijetilo "meko" nasukavanje". No, oko pola pet ujutro, uz pomoć druge brodice, jedrilica je uspješno usidrena. 

Pomorska policija je oko 5:40 u blizini otoka Šipana iz mora spasila sedam neozlijeđenih osoba čiji se gliser počeo potapati. Od potapanja ih je spasila druga privatna brodica koja je tonući gliser oteglila do obale Lopuda, gdje ga je nasukala. U ovoz nesreći nije bilo ozlijeđenih i nije došlo do onečišćenja mora. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene