Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Još nema odgovarana zahtjeve Mungosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pirotehničari Mungosa ostali su nezadovoljni i nakon današnjeg okruglog stola posvećenog rješavanju njihova problema jer se predstavnici nadležnih državnih tijela nisu izjasnili u vezi zahtjeva za osnivanjem Državne agencije za humanitarno razminiranje.

Mungos d.o.o. kao državna tvrtka za humanitarno razminiranje ne može opstati u sadašnjem obliku, složili su se svi sudionici diskusije, jer ne može konkurirati privatnim tvrtkama.
Sindikati koji okupljaju Mungosove pirotehničare stoga predlažu osnivanje Državne agencije za humanitarno razminiranje koja bi se financirala iz proračuna s oko 45 do 50 milijuna kuna godišnje.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "ako se već želi natjecati" Milanović u svom stilu odgovorio Vučiću koji mu je poručio da će mu poslati glavicu kupusa Ilustracija Podignuta optužnica Pravila se da je muškarac i zvala sudove da je postavljena bomba: Sad joj prijeti šest mjeseci zatvora

Ako to vlast ne prihvaća, tada neka Mungose priključi Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) koji bi im osiguravao poslove i plaćao ih iz dobivenih sredstava, a ostale poslove stavljao na natječaj.

No, nazočni predstavnici Vlade i HCR-a nisu se izjasnili o tim prijedlozima tvrdeći da za to nemaju mandat.

Ravnatelj Uprave za hrvatske branitelje u Ministarstvu branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar istaknuo je da ne može reći koji bi od ta dva modela bio bolji napomenuvši samo kako će se "zalagati da status pirotehničara bude riješen na odgovarajući način".

Ni predstavnik HCR-a Tomislav Ban nije se izjasnio iako i sam kaže kako "treba nešto poduzeti jer ovako se ne može dalje", što je ogorčilo pirotehničare koji ističu da se HCR kao krovna institucija još uopće nije izjasnio o rješavanju njihova problema.

Ban je podacima potkrijepio analizu o nekonkurentnosti Mungosa prema privatnicima - dok je u državnoj tvrtki zadnja velika nabavka metal-detektora bila još 1998. godine, 24 privatne tvrtke u međuvremenu su nabavile 340 novih suvremenih detektora.

Osim toga, u Mungosima svih 86 pirotehničara pomaže se samo s jednim strojem za razminiranje, dok je kod privatnika omjer 10 pirotehničara na jedan stroj.

Razvidno je da Vlada neće udovoljiti našim zahtjevima, pa pomoć očekujemo od Hrvatskog sabora i parlamentarnih stranaka, rekao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Zatražio je od stranaka da prikupe dovoljno potpisa za podnošenje interpelacije kojom bi se u Saboru otvorila rasprava o problemu Mungosa.

No, jedini predstavnik parlamentarnih stranaka koji je nazočio okruglom stolu, Željko Jovanović iz SDP-a upozorio je kako oporba može napisati interpelaciju, ali vladajuća većina donosi odluke.

Ako vlast ne ponudi nikakvo rješenje, SDP će podnijeti interpelaciju, obećao je Jovanović i pozvao na jedinstvo svih stranaka oko toga pitanja jer je dovršetak razminiranja nacionalni interes Hrvatske.

Sindikalci se nadaju da će na više razumijevanja naići u utorak, za kada imaju zakazan sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Damirom Polančecom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene