Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vrijeme nije problem'

Još jedna priča o Dalmacijavinu: Oglasio se poduzetnik Berkowitz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O slučaju Dalmacijavino oglasio se poduzetnik Salamon Berkowitz. HDZ-ova Vlada oprostila je Dalmacijavinu milijardu kuna duga i otvorila vrata za preuzimanje tvrtke.

No, Milanovićeva je Vlada zatražila jamstva za preuzimanje - i nakon povjere odbila finalizirati posao. Tvrtka je u stečaju, a Berkowitz Banske dvore proziva za antiinvesticijsku klimu.

Pročitajte i ovo Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao Slika nije dostupna Zaustavljena proizvodnja STROJEVI SU STALI Radnici se boje što nosi sutra

Pet mjeseci radnici ne primaju plaću. Pogoni ne rade, a u podrumima 300 vagona vina čeka. Priča o prodaji prošle je godine ponudila nadu radnicima. Potencijalni vlasnik prošli je tjedan dobio odbijenicu - državi nije dostavio jamstva.

>> Stečaj Dalmacijavina: Očajni radnici okupili se u pogonima

'Nije vrijeme najveći problem. Bankovno jamstvo nije problem. I Vi možete dobiti bankovno jamstvo. Problem je što trebate imati iznos, za početak, ne možete tražiti jamstvo bez iznosa i morate imati jasno i konkretno naznačeno za što jamčite', odgovorio je Salamon Berkowitz, predsjednik Uprave Traubi Internationala na pitanje novinarke Dnevnika Nove TV bi li hrvatskoj Vladi mogao dati bankovna jamstva da je imao više vremena.

Berkowitz: Bili smo u šoku kada smo vidjeli sve ovrhe

'Poslali smo im dopise i 10. i 20. i 30. siječnja, ali formalno oni do danas nisu svoju obvezu ispunili', rekao je Tomislav Boban, ravnatelj Agencije za državnu imovinu. Problem, pa i za jamstvo su, tvrdi, opterećene nekretnine. 'Sve nekretnine imaju višestruke ovrhe, ne samo od države kojoj duguju već i od banaka. Nismo mogli vjerovati, bili smo u šoku', rekao je Berkowitz.

>> 'Berkowitz mora podnijeti bankovna jamstva'

'Oni su kupovanjem dokumentacije trebali potpisati izjavu o tajnosti podataka, napraviti dubinsku analizu, ući u tvrtku i znali bi sve što kupuju', objasnio je Boban. Žali se na komunikaciju s Vladom, dokumenti su mu kaže slani na hrvatskom i s kratkim rokovima. 'Želim se naći s prodavačem, neka sjedne samnom, neka mi kaže da odlazim odavde, da me ne želi. Otići ću i neću napraviti štetu, ali to se još nije dogodilo', rekao je Berkowitz.

No, Vladi njegove priče nisu dovoljne. 'Prvi je scenarij stečaj Dalmacijavina i to stečaj s restrukturiranjem da se nastavi s poslom i druga je varijanta da se ode u novi krug natječaja', rekao je Boban. Berkowitz može pokušati sudjelovati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene