Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamjene zemljišta

Još jedan udarac Bandiću - USKOK pokreće istragu za aferu Krašograd

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Zagreb u zamjenama zemljišta s tvrtkama Studio X, Mala ulaganja i Karantena, oštećen je za 69,2 milijuna kuna.

USKOK je objavo da će, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, pokrenuti istragu protiv petoro hrvatskih državljana (1950., 1962., 1950., 1955., 1961.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Na taj način su u zamjenama zemljišta 2007. godine Grad Zagreb oštetili za 69,2 milijuna kuna, i to u vrijeme gradonačelnika Milana Bandića.

Riječ je, između ostalog, i o aferi poznatoj kao 'Krašograd' koja je svojedobno tresla Zagreb, a u kojoj je Grad Zagreb, 2007. godine, mijenjao zemljišta s privatnim tvrtkama Studio X, Mala ulaganja i Karantena koje su formalno vodili - studenti.

U USKOK-u sumnjaju da su pročelnica Ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba i njezin zamjenik, od veljače do srpnja 2007. godine, na traženje suvlasnika društva Studio X i petookrivljenog, koji je stvarno vodio poslovanja društava Mala ulaganja i Karantena, prilikom zamjene zemljišta pogodovali navedenim tvrtkama i to tako da su im neosnovano priznavali veće vrijednosti zemljišta dok su Gradu Zagrebu smanjivali cijene u odnosu na one koje su bile realne. Te su tvrtke, naime, mijenjale svoja zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za ona u vlasništvu Grada Zagreba na području Trnja, Jankomira, Vrapča Novog i Peščenice.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

USKOK: U slučaju Bandić nije bilo kalkulacija i određivanja tajminga

Kako navodi USKOK, u cilju realizacije opisanog, društva Studio X, Mala ulaganja i Karantena Gradu Zagrebu su podnosila prijedloge za zamjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, i to na temelju nerealnih procjena zemljišta koje je na traženja 4. i 5. okrivljenog izradio trećeokrivljeni, odgovorna osoba društva i ovlašteni sudski vještak.

Na temelju tako zaprimljenih prijedloga zamjenik pročelnice za imovinu je sastavljao prijedloge za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenih društava, a prijedloge je na sjednicama Gradskog poglavarstva, kao osnovane i u interesu Grada Zagreba, obrazlagala tadašnja pročelnica. Oboje su znali da su procjene nerealne, navodi USKOK.

Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo Zaključke o sklapanju nagodbi, sklopljene su nagodbe o zamjeni zemljišta s tvrtkama Studio X, Mala ulaganja i Karantena. Grad Zagreb oštećen je za najmanje 69,2 milijuna kuna, a navedenim je društvima osigurana nepripadajuća imovinska korist.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene