Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osjetilo se posvuda

Rijeku i okolicu u noći tresli novi potresi, seizmolozi ne znaju hoće li se ponoviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potres koji je zatresao riječko područje u 22:42 sati bio je samo prvi u nizu nekolicine koji su bili aktivni tijekom noći.

Potres jačine 3.9 po Richteru pogodio je područje Rijeke u 22:42 sata, a dogodio se na dubini od 5 kilometara. Prema podacima EMSC-a, potres se dogodio 1 kilometar od Jadranova te 19 km od Rijeke.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

Nakon njega uslijedilo je novo podrhtavanje tla u 23:53 sati – 3.2 po Richteru, 3 km od Omišlja na otoku Krku.

U 04:04 sati na 2 km od mjesta Selce pokraj Crikvenice treslo se tlo na 2.9 po Richteru.

Posljednji zabilježen bio je u 06:24 sati – 2.2 po Richteru, 1 km od Crikvenice.

Odmah nakon podrhtavanja tla počeli su nam se javljati čitatelji sa svojim iskustvima. Neki tvrde kako se potres osjetio, kako je bio kratak, nije dugo trajao, ali je ujedno bio i dosta intenzivan. Čitateljica iz Jadranova posvjedočila nam je kako je u trenutku potresa bilo puno podrhtavanja tla. Javili su nam se i čitatelji s otoka Krka koji su ga također osjetili.

Seizmolog: Ne možemo ništa predviđati

Hoće li biti novih potresa na tom području, seizmolozi ne mogu predvidjeti. "Ovakve situacije nisu neuobičajene. Ja bih osobno uvijek izabrao da se energija pohranjena u podzemlju oslobađa kroz niz slabih potresa, a ne kroz jedan jaki. Nažalost, ne možemo predvidjeti što će se dalje zbivati jer ne vidimo što se događa ispod zemlje", kaže Tomislav Fiket, dežurni seizmolog u Seizmološkoj službi.

Od ovih posljednjih potresa na riječkom području ne bi trebalo očekivati većih šteta.

No, šteta bi itekako bilo od onih najsnažnijih potresa koji bi mogli pogoditi to područje. Prema Fiketovim riječima najsnažniji potres koji bi mogao pogoditi riječko područje iznosio bi oko 6,3 po Richteru, a slična je situacija i sa zagrebačkim područjem. Veće magnitude mogle bi se zabilježiti tek na dubrovačkom području. 

Podsjećamo, prvi u nizu ovih potresa, jačine 4,1 stupanj, pogodio je područje Rijeke u utorak u 11:35 sati. Epicentar je bio 18 km istočno od Rijeke te 6 kilometara od Hreljina.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene