Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjenjivo i kišovito

Do petka će trajati proljeće, a onda slijedi nova velika promjena vremena

Hladnoća (Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL)
Hladnoća (Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL)
Aktualno Galerija Ana Bago Tomac (Foto: Dnevnik.hr) Ana Bago Tomac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zbog kiše rastu vodostaji (Foto: Pixell) Zbog kiše rastu vodostaji (Foto: Pixell) Foto: Pixell Dugoročna prognoza DHMZ-a (Foto: meteo.hr) Dugoročna prognoza DHMZ-a (Foto: meteo.hr) Foto: meteo.hr Dugoročna prognoza Norveškog meteorološkog instituta (Foto. yr.no) Dugoročna prognoza Norveškog meteorološkog instituta (Foto. yr.no) +0 Hladnoća (Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL) Galerija 1/5 >>
Do petka ćemo osjetiti dašak proljeća, no za vikend i početkom idućeg tjedna čeka nas nova promjena vremena i zahladnjenje.

Vjetrovito, toplo i promjenjivo vrijeme – kakvo je u većini krajeva bilo u nedjelju – i dalje će prevladavati u većem dijelu zemlje. Češća i obilnija kiša padat će samo na riječkom području i u gorskim krajevima, a u ostatku zemlje bit će pravo promjenjivo proljeće. U drugom dijelu dana u Slavoniji, Baranji i na južnom Jadranu mogući su i grmljavinski pljuskovi, a stabilnije vrijeme očekuje se sredinom tjedna.

Pročitajte i ovo Snijeg na Sljemenu Vremenska prognoza Dijelovi Hrvatske ponovno će se zabijeliti: Meteorolog otkriva kakvo vrijeme nas očekuje do kraja tjedna Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka

Ujutro će najoblačnije i najkišovitije biti na riječkom području te u Lici i Gorskom kotaru. U ostalim područjima malo će kiše pasti rano ujutro, a ostatak će dana uglavnom biti sunčano. Nastavit će puhati umjeren do jak jugozapadnjak i jugo zbog čega će i dalje ostati toplo – već će ujutro temperatura iznositi oko 10 stupnjeva na kopnu i do 14 stupnjeva na Jadranu.

U središnjoj Hrvatskoj padat će povremeni, lokalni pljuskovi. Bit će i duljih sunčanih razdoblja, a puhat će – kao i prethodnih dana – umjeren do jak jugozapadnjak. Najviša temperatura iznosit će između 15 i 18 stupnjeva.

U istočnim krajevima, pogotovo na krajnjem istoku, u drugom dijelu dana moguća je i grmljavina. Promjenjivo proljetno vrijeme pratit će i dalje umjeren do jak jugozapadni vjetar, a temperatura će se popeti i do 20 stupnjeva.

Najviše oblaka i kiše bit će na riječkom području te u Gorskom kotaru, ali povremenih pljuskova bit će i u Lici te na cijelom sjevernom Jadranu. Puhat će umjereno jugo, a uz obalu i u gorju umjeren do jak jugozapadnjak.

Vrijeme na južnom dijelu Jadrana također će biti promjenjivo s lokalnim pljuskovima i mogućom grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, a uz obalu jugozapadnjak. Temperatura, koja će iznositi do 18 stupnjeva, neće se previše mijenjati.

Povremene kiše, koje neće biti ni jake ni obilne, na kopnu će padati u utorak i srijedu, nakon čega slijedi malo stabilniji period. Na Jadranu će također u utorak i srijedu još padati povremeni pljuskovi, uz umjereno jugo koje će u četvrtak pojačati na jako. Temperatura se neće mnogo mijenjati.

Nova promjena za vikend i početkom idućeg tjedna

Dugoročna prognoza, međutim, kaže da će za vikend doći do nove promjene vremena i značajnog pada temperatura. DHMZ predviđa poprilične minuse u središnjoj Hrvatskoj za vikend, no Norveški meteorološki institut, poznat po jednim od najpreciznijih prognoza, za vikend ipak ne predviđa nove minuse, ali zato najavljuje osjetno zahlađenje.

Hladnoća (Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL) Dugoročna prognoza DHMZ-a (Foto: meteo.hr) Foto: meteo.hr

DHMZ tako predviđa za subotu dnevnu temperaturu od 5 stupnjeva (-5 stupnjeva ujutro), dok Norvežani predviđaju 8 stupnjeva (6 stupnjeva ujutro) primjerice u Zagrebu. DHMZ za nedjelju predviđa dnevnu temperaturu od -4 stupnjeva (-7 stupnjeva ujutro), dok Norvežani ne predviđaju minuse, već 4 stupnja preko dana (3 stupnja ujutro), uz umjerenu do jaku kišu, nasuprot novog snijega koje prognozira DHMZ.

Ipak, dugoročna prognoza Norveškog meteorološkog instituta ipak predviđa jutarnje minuse u prvoj polovici idućeg tjedna, a trebali bi se kretati između -2 i -3 stupnja Celzija. Dnevne temperature za prvu polovicu idućeg tjedna, međutim, trebale bi i dalje biti u plusu, a kretati će se između 2 i 5 stupnja.

Hladnoća (Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL) Dugoročna prognoza Norveškog meteorološkog instituta (Foto. yr.no)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene