Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A još i cijena raste

Zapinju radovi: Hrvatska od 1. siječnja na čelu EU-a, a obnova najvažnije zgrade već sad kasni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnje mjesto događanja tijekom hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom trebala bi biti Nacionalna i sveučilišna knjižnica, no radovi na preuređenju kasne, a ne zna se ni hoće li uopće biti završeni na vrijeme.

Zapinju radovi na uređenju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), koja bi trebala biti središnje mjesto događanja tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja iduće godine, a upitno je hoće li uopće taj prostor biti spreman do početka predsjedanja, piše u petak Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako se dođe do njih? Stručnjak o Vidoševićevim knjigama: 'To su cifre od kojih vam se zavrti u glavi!' Slika nije dostupna Kulturna baština Hrvatska digitalizirana građa postala dio Europeane

Rok za dovršetak svih radova na preuređenju NSK-a, koji je bio prvotno predviđen za 12. prosinca, pomaknut je na 22. prosinca, dakle samo devet dana prije nego što će Hrvatska od Finske prvi put preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a, navodi dnevnik.

Uz to, i radovi su od prvotno procijenjenih 62,1 milijun kuna s PDV-om za obje faze narasli na 95,1 milijun kuna, odnosno poskupjeli su za 33 milijuna kuna s PDV-om.

Radovi na preuređenju oko 7200 četvornih metara u neuređenom dijelu NSK-a odvijaju se u dvije faze. Prva faza, koja je bila procijenjena i kao najskuplja i stajat će 43,4 milijuna kuna s PDV-om, te je na natječaju za izvođača radova pobijedila tvrtka ING-GRAD, obuhvaća 2900 kvadratnih metara neuređenog kongresnog centra koji je bio u rohbau izvedbi.

Za taj prostor još je 2011. ishođena građevinska dozvola, a u listopadu 2018. pripremljeno je i idejno rješenje za svih 7200 četvornih metara prostora, dok je na temelju projektne dokumentacije 31. srpnja izdana i građevinska dozvola za cijeli projekt. Stoga je s tvrtkom ING-GRAD 9. travnja potpisan ugovor te su radovi na preuređenju kongresnog centra i započeli.

No budući da za drugu fazu radova na preostalih 4300 četvornih metara južnog dijela zgrade nije bila dovršena projektna dokumentacija, nego samo idejno rješenje, a većinu tog prostora od 2670 četvornih metara tada je koristila gruntovnica, konzultant je procijenio da će ti radovi stajati samo 18,7 milijuna kuna s PDV-om jer će biti potrebno tek renoviranje, a ne veći zahvati.

No nakon iseljenja zemljišnoknjižnog odjela krajem travnja 2019., kao i nakon demontaže, prvi put je zapravo utvrđeno da je taj prostor u veoma derutnom stanju. Osim toga, ne udovoljava ni tehničkim zahtjevima koji su dobiveni od nadležnih službi EU-a.

Zato u Vladi sada kažu da zbog tih objektivnih okolnosti, dok se gruntovnica nije preselila, nisu mogli precizno utvrditi opseg potrebnih radova i stvarno stanje prostora, donosi Jutarnji list. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene