Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagradu dijelio s Vladimirom Prelogom

Slavi ga i Google: Istraživanja nobelovca Johna Cornfortha pomogla su ljudima diljem svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sir John Cornforth dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju. Patio je od bolesti unutarnjeg uha - otoskleroze koja ga nije uspjela pokolebati na putu uspjeha. Danas je stota obljetnica od njegova rođenja, a počast njegovom radu odaje mu i Google.

Sir John Cornforth rođen je na današnji dan prije sto godina u Sydneyu. Svoj profesionalni put posvetio je brojnim istraživanjima koja su otvorila vrata drugim važnim znanstvenim otkrićima. Tijekom mladosti obolio je od otoskleroze, bolesti unutarnjeg uha zbog koje je već u 20. godini života u potpunosti oglušio. Bez obzira na bolest koja mu je otežavala, uspješno je završio kemiju na Sveučilištu u Sydneyu.

Nobelovu nagradu za kemiju dijelio je s Vladimirom Prelogom

Pročitajte i ovo Google Doodle posvećen Ljudmili Rudenko (Foto: screenshot/Google) Nizala uspjehe Ljudmila Rudenko: Google Doodle posvećen ukrajinskoj šahistici Google Doodle posvećen danskom kemičaru (Foto: screenshot/Google) Poznat po pH ljestvici S. P. L. Sørensen: Google Doodle posvećen danskom kemičaru

Cornforth se na Oxfordu pridružio timu koji je razvio antibiotik penicilin i pomogao u njegovu pročišćavanju i koncentraciji. Profesionalno je surađivao i sa svojom suprugom,  kemičarkom Ritom Harradence s kojom se posvetio sintetiziranju kolesterola i ostalih organskih spojeva.

Godine 1975. podijelio je Nobelovu nagradu za kemiju s hrvatskim znanstvenikom Vladimirom Prelogom koji je također proučavao stereokemiju organskih molekula i reakcija. Prilikom dodjeljivanja nagrade, rečeno je kako je njegovo područje istraživanja teško objasniti laicima, ali kako je značaj njegova rada širok i utjecajan. Njegov doprinos znanosti otvorio je vrata drugim otkrićima, uključujući razvoj lijekova koji snižavaju kolesterol koje od tada koriste milijuni pacijenata diljem svijeta.

Umro je 2013. godine u dobi od 96 godina.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene