Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misterij kod Šibenika

Zašto je jezero prokuhalo i promijenilo boju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razina sumporovodikom s dna jezera Zmajevo oko u Rogoznici se diže, zbog čega jezero prokuhava i mijenja boju.

U samo nekoliko dana, Zmajevo se oko od dojmljive modre, srozalo na bljedunjavu zelenkastu boju i nešto sigurno nije kako valja.

Pročitajte i ovo Posljedica poplava u Indiji Mnogo nestalih Raste broj poginulih nakon strašnih poplava u Indiji: "Da smo ostali još dvije minute, utopili bi se" Lough Neagh jezero Otrovne alge Jezero zatrovano smrtonosnim bakterijama: "Stanje je alarmantno"

'Znamo da jezero ima veću količinu sumpora, obično se to događa uslijed klimatskih promjena, kiša, a sada su bile nagle promjene', kaže Sandra Jakelić, načelnica Općine Rogoznica.

Riječ je o prirodnom fenomenu koji je događa svakih 10 godina, pri čemu ugiba sav biljni i životinjski svijet i nakon toga se vrlo sporo obnavlja. Jezero Zmajevo oko kapilarno je povezano s otvorenim morem pa tako u njemu osim običnih žive i rijetke morske vrste.

'Očito da je opet došlo do prevrtanja vodenog stupca i da čitavom dubinom jezera je anoksičan sloj, sloj sa sumporovodikom', tvrdi Vedrana Stočić iz Rogoznice.

Legenda kaže da na dnu jezera živi strašni zmaj čije su krikove noću slušali stanovnici okolnih mjesta. Za zmaja kažu da bi, kada padne noć, odlazi u selo po najljepšu djevojku i najdeblju ovcu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene