Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jezerinac: 'Možemo više, bolje i drugačije graditi Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jezerinac je na današnjoj misi za domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta poručio hrvatskom društvu da spozna svoje mogućnosti i uloži svoj trud za bolje sutra.

Vojni ordinarij Juraj Jezerinac u današnjoj propovjedi na misi u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i blagdana Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta poručio je kako ta četiri događaja prvi put slavimo u 'novom stanju naše zemlje' kao stalne članice EU, te da ti događaji moraju u svima nama roditi nadom da možemo više, bolje i drugačije graditi Hrvatsku u zajedništvu europskih naroda.

'Danas jako molimo Boga da sve razine hrvatskog društva spoznaju svoje mogućnosti i ulože svoj trud da se u novoj situaciji otvore novi putevi za hrvatsko društvo, a posebno za one najmanje među nama', pozvao je biskup Jezerinac.

Neka, kako je rekao, poraste svijest o ljudskim pravima i slobodama i odgovornost za sve i za pojedinca. Neka u vojsci i policiji vladaju osjećaji poštivanja različitosti, međusobne solidarnosti i zajedništva, poručio je Jezerinac.

Spominjući se vojno-redarstvene akcije Oluje, Jezerinac je kazao kako se ona ne smije zaboraviti jer je to povijest u kojoj je nastala samostalna država Hrvatska.

'To je djelo koje u svojoj najdubljoj jezgri nalazi sva opravdanja sa stajališta morala i etike i zato je dužnost svih nas čuvati dragocjenost slobode i memorije ovoga dana, njegovati vrijednosti slobode, graditi zemlju u skladu s nevino prolivenom krvi i uloženoj ljubavi, ne dopustiti da sve bude svedeno na ljudsku 'odvažnost' i 'oružje'', naglasio je. Da nije bilo unutarnje motivacije koja je kadra izdržati sva iskušenja smrti, sloboda, kako je kazao, ne bi bila polučena.

Pročitajte i ovo Brigadir general Tihomir Kundid - 1 GOST DNEVNIKA NOVE TV General Kundid o Oluji i prijemu na kninskoj tvrđavi: "Kroz Oluju smo ostvarili veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu" Počinje proslava obljetnice Oluje u Kninu Svečana 25. obljetnica Oluje Plenković odao počast i srpskim žrtvama, Milanović ga pohvalio: "Za mnoge Srbe Oluja je bila bijeg pred hrvatskim snagama"

>>Evo kako se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježio diljem Hrvatske

Danas, pri odmaku vremena, lako je pasti u napast nedovoljne pažnje braniteljskom ulogu u stvaranju slobodne Hrvatske, ocijenio je biskup Jezerinac pozivajući branitelje da to oproste te da ne mjere 'važnost svojeg uloga prema metru našega sjećanja i naše pažnje', jer su, kako je rekao, te dvije mjere neusporedive.

Kada je riječ o Danu domovinske zahvalnosti ona se, kazao je, simbolično, ali i konkretno, izriče kroz službene predstavnike Vlasti. "Ali zahvalnost je čin svih građana države, jer Domovina smo mi. Predstavnici državne Vlasti svojim gestama jasno izražavaju stav sveukupnosti građana, te na taj način iznalaze geste koje će odraziti narav i snagu naše sveukupne domovinske zahvalnosti", poručio je dodavši kako se u taj kontekst smješta i današnja sveta misa, jer je upravo ona po svojoj definiciji 'zahvalnica'.

>>Obljetnica 'Oluje': Okupljeni žestoko izviždali i izvrijeđali premijera Milanovića

Predvodeći misno slavlje, apostolski nuncij u RH Alessandro D'Errico zahvalio je svima koji su posvjedočili svoju ljubav u službi domovine.

Gvardijan kninskog samostana Marko Duran pozvao je crkvenu i političku vlast da pomognu izgradnji crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, kako se Oluja dogodine više ne bi slavila u, kako je rekao, neprikladnim dvoranama.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene