Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve su bliži izbori

Jesen će za zastupnike biti burna, no u klupama se neće dugo zadržati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rješenje za švicarski franak, socijalne mjere za pomoć građanima, plaćanje struje za siromašne - tek su neki od poteza koje je Vlada najavila, a moraju proći Sabor prije Izbora.

Gusta predizborna jesen za zastupnike otkriva i kada bi mogli biti izbori. Vlada najavljuje niz zakona i mjera za građane. U Sabor mogu tek nakon 15. rujna.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek, Marija Miholjek i Saša Kopljar Dan nakon izbora Tko je u boljoj poziciji i kakva sudbina čeka onoga tko ne sastavi Vladu?: "Neki su ogorčeni, ali drugi..." Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

'Ova Vlada radi posao do zadnjeg dana u korist svojih građana. Rješavanje 5 tisuća obitelji i njihovih dugova u švicarskom franku. Tu je ova priča oko energetskog siromaštva, dakle to ćemo odraditi. Vraćanje jednog većeg dijela potpora za brdsko planinska područja', rekao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

Oporba u svemu vidi predizborne aktivnosti. 'Sve je to podcjenjivanje građana i novi život na dug jer da su imali znanja i snage napravili bi to u protekle 4 godine. Neozbiljno je sve staviti u tri do četiri tjedna Sabora', rekla je Sunčana Glavak, saborska zastupnica HDZ-a.

Profesor Tihomir Cipek podsjeća predizborni zakoni praksa su svih Vlada. 'Nisu ljudi kratkog pamćenja da su te zakone donosili prije, da su se efekti tih zakona već počeli osjećati - ankete bi pokazivale drugačije rezultate', napominje Cipek.

SVE JE MANJE NEODLUČNIH Donedavni favoriti u padu, ostali slažu saveze spasa

Nekoliko saborskih tjedana i desetak dana u sabornici za vladajuće je čini se dovoljno. Proračun će izbjeći što znači mandat se završava ove jeseni.

'Ima vremena. Nećemo saborsku sjednicu iskoristiti da to dovršimo. Pred nama je rebalans proračuna i donošenje proračuna privremenog za ona tri mjeseca', kaže Grčić.

Rebalans proračuna i privremeno financiranje u pripremi su i mogli bi, doznajemo, ubrzo biti gotovi. Pošalju li se u Sabor do kraja rujna, kako se nagađa, zastupnici bi o raspuštanju Sabora mogli glasovati do sredine listopada. Taj termin otkriva mogući izlazak na izbore krajem studenog i najkasnije početkom prosinca.

'Meni se čini da bi dobro za SDP i stranke koje su s njima u koaliciji da kažu kada će izbori. Tada bi se oporbi izbili argumenti iz ruke da oni sada nešto tu kalkuliraju', kaže Cipek. Oporba čeka datum izbora i Vladu proziva zbog brzanja sa predizbornim nekvalitetnim zakonima.

'Vlada bi poslala zakone u proceduru pa sama mijenjala loše zakone amandmanima ili koliko je puta Ustavni sud srušio nekvalitetne zakone', rekla je Glavak.

Kao i pred svake izbore odnosi vlasti i oporbe sve su zategnutiji. SDP kao oporba prije četiri godine bojkotirao je zadnje tjedne rada Sabora. Jesen će za zastupnike biti burna, no čini se u klupama se neće dugo zadržati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene