442452
442452
442452
442452
442452

Ako ga vidite, obavezno prijavite!

  • , 06.07.2016., 11:39
  • Autor:
  • komentara

Znate li što trebate napraviti ako vidite jelenka, alpinsku strizibubu ili veliku četveropjegu cvilidretu u prirodi? Bloger 'Jelenski blog' donosi odgovor na to pitanje.

 
 
 
 
Jelenak (Foto: Blog.hr)
Jelenak (Foto: Blog.hr)

Prije neku večer dok sam trčao jedan jelenak me pogodio u glavu i odbio se, te je odmah aterirao. Nadam se da mu nije bilo ništa, (moja) kosa je ublažila udar.

Osim toga letač izgleda masivan samo naoko, s tim svojim oklopom i rogovima, no to je varka, ne bi on niti letio da nije lagan kao perce, piše na blogu Jelen.

Taj sudar podsjetio me da bi bilo dobro proširiti obavijest koju sam nedavno primio, a to je da prijavljujete ako ste vidjeli jelenka. Vjerujem da vam je poznat njegov karakterističan i simpatičan let u uspravnom položaju.

Jelenak (Foto: Blog.hr)

Jelenak (Foto: Blog.hr)Kako su jelencima za njihov životni ciklus potrebna trula srušena stabla, sve ih je manje jer ljudi intenzivno eksploatiraju šume i ne ostavljaju praktični nikakav komad drveta da trune u šumi.

Na biologija.com.hr pročitajte što biste trebali napraviti kad naiđete na jelenka ili neku drugu ugroženu vrstu.

Ljubitelj ste prirode? Često boravite u njoj i nailazite na razne vrste biljaka i životinja o kojima želite saznati nešto više i sudjelovati u njihovom očuvanju?

Uključite se i aktivno sudjelujte. Pitate se kako?! Lako!

Kada nađete jelenka, alpinsku strizibubu ili veliku četveropjegu cvilidretu u prirodi, pokušajte ih fotografirati te pošaljite fotografiju i sljedeće podatke na jelenak@dzzp.hr :

• datum kada ste ga/ ih vidjeli
• lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli (GPS ili opisnu ako nemate GPS uređaj)
• vrijeme kada ste ga/ ih vidjeli
• ime i prezime opažača
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se