Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mila Jelavić

'Hrvatskoj potreban registar o počiniteljima spolnih delikata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić izjavila je danas da je Hrvatskoj potrebna i nužna baza podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece, pozivajući nadležne institucije da što prije učine korake u prevenciji i izradi takve baze podataka.

Od kada je preporuka poslana Vladi i Ministarstvu pravosuđa i MUP-u, prema našim saznanjima, nije se promijenilo ništa, kazala je Jelavić na predstavljanju zbornika sa stručne rasprave iz studenoga 2007. 'Baza podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece', koji nazočni stručnjaci smatraju podlogom za izradu baze podataka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Britanska policija traži prikupljanje DNK školaraca radi identifikacije potencijalnih zločinaca Slika nije dostupna Hrvatska treba bazu podataka o zlostavljačima djece

Taj zbornik, prema ocjeni stručnjaka, kvalitetan je dokument koji pokazuje kako rješavati probleme kada se stvaraju novi zakoni. Donosi priloge osam stručnjaka te niz primjera i rješenja iz inozemnih zakonodavstava, objašnjava svrhu prikupljanja takvih podataka u funkciji učinkovitije prevencije zlostavljanja djece, način na koji te evidencije koristi policija, sudsku praksu na tom području i drugo.

Pravobraniteljica Jelavić podsjetila je kako je prikupljanje i čuvanje podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece međunarodnopravna obaveza RH, koja proizlazi iz Konvencije VE o zaštiti djece od spolnoga zlostavljanja i iskorištavanja.

Državna tajnica za socijalnu skrb Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić izjavila je novinarima, kako u regulaciji pitanja oko baze podataka prvu i osnovnu riječ ima reči Ministarstvo pravosuđa, koje se mora dogovoriti sa MUP-om.

'Mi smo u takvoj brzini i moramo raditi masu prijedloga zakona i podzakonskih akata vezano uz pregovore da se jednostavno ne radi o tome da netko nije htio, već jednostavno nije došlo na red', kazala je Nikolić. Po njezinim riječima, na red će sigurno doći do rujna 2009.

Sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lana Peto Kujundžić drži da izvršna vlast nema puno vremena, ali ni puno posla, jer je zbornik podloga za izradu baze podataka. Radna skupina može izraditi prijedlog propisa koji ne mora biti zakon, već podzakonski akt, a čime bi se napravila važna stvar da baza podataka krene, rekla je.

Voditeljica Odsjeka za maloljetničku delikvenciju MUP-a Renata Odeljan pozdravlja uvođenje baze podataka, jer sve evidencije mogu koristiti u sprječavanju kaznenih djela, no ističe kako na temelju iskustava policija nije suglasna sa javnim objavljivanjem takve baze podataka. Obzirom na njezinu dostupnost, mišljenja je da bi ju trebalo točno propisati iz čega mora biti vidljivo koja tijela i osobe imaju pristup podacima iz te evidencije, rekla je Odeljan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene