Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Kakve jabuke jedu djeca u hrvatskim školama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalni proizvođači strahuju kako neće biti dovoljno zastupljeni u novoj Shemi školskog voća.

Jedu li djeca u hrvatskim školama smrznute jabuke iz uvoza stare i po nekoliko godina?

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Suhi cvjetovi - 2 Problem i s osiguravajućim kućama Hladnoća i mraz uništili voćarima berbu, neke županije objavile elementarnu nepogodu: "Bit će jako velika nestašica"

Ministarstvo poljoprivrede u travnju bi trebalo raspisati novi natječaj za Shemu školskog voća, a lokalni proizvođači strahuju da neće biti dovoljno zastupljeni.

Tvrde da se posao daje trgovačkim društvima, koja djeci u školama, umjesto domaćih i svježe ubranih, plasiraju uvozne i stare jabuke.

U osječku Obrtničku školu utorkom stižu jabuke. Porijeklo - domaće. Do kraja odmora učenici će isprazniti gajbu.

„Zdravo se hranimo, ako se kod kuće ne hranimo možemo bar u školi“, kaže učenica Klara.

"Spasimo Slavoniju"

„Ja sam osobno lokalpatriot, a i svi mi bismo trebali biti da spasimo tu našu Slavoniju“, kaže Tomislav Šalavardić, ravnatelj Obrtničke škole.

Ministarstvo poljoprivrede tvrdi - domaći su proizvođači najzastupljeniji među dobavljačima, koji moraju imati svježe voće i povrće svih 35 tjedana školske godine, a proizvodnja mora biti s obližnjih gospodarstava.

Na popisu dobavljača najviše je trgovačkih društava, pa je praksa, upozoravaju voćari - drukčija.

„Naša je procjena da trenutno u Hrvatskoj samo 20 posto školske djece jede domaće voće. Jedu poljske jabuke, španjolske jagode, evo vidite i banane i naranče“, kaže Stjepan Zorić iz Klastera Slavonska jabuka.

Kritike iz Bruxellesa

Istodobno, kritika stiže i iz Bruxellesa.

„Upozorila sam i bivšeg i sadašnjeg ministra poljoprivrede da sam u kontaktu s ravnateljima saznala da u škole voće dolazi iz uvoza. To je u suprotnosti s onim što smo mi zaključili u delegiranoj uredbi“, kaže Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu.

Milena Andrišić iz Satnice Valpovačke priprema se javiti na skori natječaj. S tri hektara jabuka mogla bi opsrkbiti 15 okolnih škola.

„Smatram da je to najlogičnije rješenje, znači mi kao lokalni proizvođači trebamo biti prepoznati na našem području“, kaže Andrišić.

Hrvatska za ovaj projekt od Europske komisije dobiva oko dva milijuna eura. Lokalnim proizvođačima, kojima je i namijenjen, to znači sigurno tržište i bolje cijene, a djeci u školama jamstvo da su dobili - zdravo voće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene