Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispovijest obrezanih žena

Jednim nožem osakaćeno je 400 djevojčica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Onda kada su trebale biti najbezbrižnije, one su proživljavale horor. Jawahir Cumar s pet, Yasin Minteh sa sedam godina. S ovim ženama, žrtvama obrezivanja genitalnih organa, ekipa magazina Provjereno razgovarala je u Duesseldorfu.

Obje godinama trpe strašne bolove, infekcije, krvarenja, a o psihičkoj boli, bolje je i ne govoriti. Jawahir i Yasin su još kao djevojčice podvrgnute tradicionalnom obrezivanju genitalnih organa, a stručnjaci tvrde, posljedice tog čina su slične onima u slučajevima silovanja.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

Somalka Jawahir je kaže imala 'sreću' jer je njoj to učinjeno u bolnici. Yasin je u rodnoj Gambiji sve to preživjela usred divljine. ''Bio je samo jedan nož za sve djevojčice. Možda čak njih četiristotinjak. Jedan nož. Nimalo sigurnosti. Ništa čime bi se steriliziralo. Oni tako uzmu jedan nož za svu djecu!'', izjavila je Yasin. ''Imala sam sedam godina. Majka mi je rekla da selo organizira festival. Kao neki program u kojem će sudjelovati sva djeca u selu. No samo djevojčice, ne i dječaci.'', o svojem iskustvu rekla je Yasin. Jawahir je ispričala svoju priču: ''Razgovarala sam i s bakom i s tetom. Rekle su mi, pa to je naša tradicija. Ništa loše ti nismo učinile, naprotiv, samo dobro!''

>> Burne rasprave u javnosti zbog obrezivanja

U Jawahirinoj rodnoj Somaliji 98 posto žena je obrezano. Jawahir je prošla najgori oblik obrezivanja koji podrazumijeva i zašivanje. ''Još uvijek imam bolove, imam i troje djece, ali naučila sam živjeti s tom boli.'', reporteru Mati Barišiću povjerila se Jawahir.

Obrezivanje muškaraca iz medicinskih razloga nije novost, još manje je novost da se to u nekim religijama radi iz vjerskih razloga. No obrezivanje žena, modernom čovjeku posve je nova i šokantna činjenica. Premda ta okrutna tradicija traje tisućama godina i posve je uobičajena u zemljama subsaharske Afrike, to ne umanjuje njezinu brutalnost.

Procjenjuje se (prema podacima WHO-a) da danas u svijetu živi oko 140 milijuna žena koje su obrezane. Osakaćivanje genitalnih organa ima samo jednu svrhu - pokoriti ženu i onemogućiti da uživa u seksualnim odnosima. Riječi su to dr. Christopha Zerma, njemačkog ginekologa koji godinama radi s pacijenticama koje su prošle upravo takav zahvat. Da bi se bolje shvatilo o kakvoj je boli riječ i što to podrazumijeva, dr. Zerm je slikovito opisao. ''Ako bismo ovo uspoređivali s muškarcima, to bi podrazumijevalo da se odreže cijeli penis, čak i više!'' Jawahir objašnjava: ''Mnogim djevojkama to čine starije žene od 60 ili 70 godina, koje više i ne vide dobro, gotovo da su slijepe. Tako da ni ne znaju što režu. Nekad odrežu toliko da oštete živac, djevojka iskrvari, mnoge tada i umiru.''

O kažnjavanju ovakvog zločina neke su zemlje poduzele oštre korake. U Njemačkoj je u pripremi novi zakon o kaznenom postupku, a u Hrvatskoj, premda niti jedan slučaj još nije zabilježen, isti stupa na snagu 1. siječnja 2013.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene