453378
453378
453378
453378
453378

Jedna liječnica obavlja SVE pobačaje u Splitsko-dalmatinskoj županiji

  • , 12.10.2016., 20:36
  • Autor:
  • komentara

Ustavni suci počeli su raditi na 25 godina starom zahtjevu koji traži da se ispita ustavnost Zakona iz 1978. godine, koji ženama daje pravo na pobačaj.

 
 
 
 
Pobačaj - odluka zakona ili majke? (Video: Dnevnik Nove TV)
Pobačaj - odluka zakona ili majke? (Video: Dnevnik Nove TV)

Treba li o rođenju začetog djeteta odlučivati majka ili zakon, naša splitska ekipa razgovarala je u srijedu i s majkama u rodilištu, liječnicima i protivnicima pobačaja. U 22 hrvatska grada pred rodilištima i sličnim ustanovama ovih dana mogu se vidjeti molitvene zajednice koje se protive pobačaju.

Neki se prolaznici osvrnu, neki ne, ali oni su tu. Pred splitskim rodilištem 12 sati dnevno, a vikendom i noću mole. Kažu, nisu protiv pobačaja nego su za život. U splitskoj bolnici se ne bune na to.

"Prođemo pozdravimo se, ne smetaju nam", kaže Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split.

Pomažući natalitet Županijske ljekarne u srijedu su pokrenule akciju besplatnog doniranja paketa za sve rodilje. Nažalost, brojke kažu da je poroda sve manje. "90-tih godina imali smo 6.500 poroda godišnje, sada 4500", ističe Karelović.

Natalitet svakako treba pomagati, na sve načine, ali je li zakonska zabrana pobačaja dobro rješenje? Novopečene majke različito razmišljaju o pobačaju.

U splitskoj bolnici kažu nam kako se na godinu odradi nekoliko desetaka pobačaja, a samo jedna liječnica pristaje ih obavljati. Znači, jedna liječnica na cijelu Županiju. "Naši liječnici se većinom pozivaju na pravo prigovora savjesti", kaže Karelović.

Na splitskim ulicama žene se nisu bojale reći što misle - to je odluka koja pripada samoj ženi. U molitvenoj zajednici tvrde da samo žele pomoći ženama koje nemaju uvjete za dijete, a žele roditi, da ipak rode i imaju uvjete za život i odgoj djeteta.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se