Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mole za pomoć iz Hrvatske

Jedinstveni nogometni klub u Rio de Janeiru koji igra u hrvatskim dresovima potresaju ubojstva djece, prijeti im i zatvaranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vila Croácia – naziv je to nogometnog kluba i projekta u jednoj od opasnih favela u Rio de Janieru. Projekt je pokrenuo davnih 60-ih godina svećenik Damian Rodin da bi djecu maknuo s opasnih ulica. Maleni Brazilci za klub igraju u poznatim kockastim dresovima i svugdje nose veliku hrvatsku zastavu. Sada ih je potreslo ubojstvo 17-godišnjeg suigrača, a klubu prijeti zatvaranje jer im nedostaje uvjeta za rad. Nadaju se pomoći iz svoje omiljene zemlje – Hrvatske...

Zalutali metak u obračunu bandi ubio je prije nekoliko dana 17-godišnjeg Jhonatana Felipea, mladu nadu nogometnog kluba Vila Croácia iz Rio de Janeira. Kockasti dresovi i hrvatska zastava omiljena su obilježja ovog kluba čije ime nosi i opasna favela, jedna od njih 600 u često surovom brazilskom velegradu.

Pročitajte i ovo Belišće zbog pirotehnike Trenutak do katastrofe: Dječak na utakmici za dlaku izbjegao teške ozljede, raketa ispaljena iz publike pogodila ga u glavu! Slika nije dostupna Najveći prosvjedi od 1992. Brazilske vlasti šalju SPECIJALNE JEDINICE na ulice?

Reportažu o klincima koji nogometne utakmice igraju u kockastim dresovima i svugdje nose veliku hrvatsku zastavu koju je sašila trenerova majka za vrijeme Olimpijskih igara u Brazilu hrvatskim je gledateljima donio kolega Saša Lugonjić, novinar i urednik sportske redakcije Dnevnika Nove TV. Njegova je priča bila o tome kako komadić Hrvatske živi u jednoj od opasnih favela, i to na najljepši mogući način – kroz sport. Naime, glavni je cilj čitavog kluba i projekta Vila Croácia upravo maknuti djecu s ulice i omogućiti im sretno djetinjstvo.

Ovog je puta priča iz Rija puno tužnija. Jhonatanovo djetinjstvo prekinuo je metak, a njegove prijatelje ostavio u golemoj tuzi. 

Nažalost, i samom nogometnom klubu, ali i čitavom projektu, koji je još 60-ih godina pokrenuo hrvatski svećenik Damian Rodin kada je otvorio dvije škole, prijeti zatvaranje. Toga se najviše boje trener Diogo Raymundo i predsjednik projekta Geraldo Sergio Raymundo – znaju da će, ako se zbog nedostataka sredstava ponovno ugasi projekt kao što je to bilo između 2006. i 2013., da će živote izgubiti još više djece – ili zbog metka ili zbog droge.

“Zbog nedostatka sredstava opet prijeti opasnost da će se projekt Vila Croácia morati zatvoriti. Dajemo sve od sebe, no potreban je jedinstven, dosljedan program. Potreban nam je netko tko će nam pomoći da s ljubavlju nastavimo ovo voditi. Pomoć tvrtki, sportskih klubova, pojedinaca – svaka pomoć nam je izuzetno potrebna. Projekt Vila Croácia broji 110 djece, 11 ih je već preminulo, u dobi od 10 do 18 godina“, rekao je za DNEVNIK.hr trener Diogo Raymundo.

Naime, trener i voditelj projekta zapravo nemaju nikakvu potporu, već se za sve sami snalaze. Kažu da im je najteže nabaviti hrvatske dresove jer njih je u Rio de Janeiru teško kupiti. Za opstanak im je potrebna i financijska pomoć, ali i manja dvorana, ured te konkretna metodologija koja bi pomogla Diogu pri vođenju treninga.

"Momčad Vila Croacia osnovana je 1986. godine, te je postala dio nogometnog prvenstva favela. U tom natjecanju igrao je i Eduardo Da Silva, kao i neki kasniji brazilski reprezentativci. 2006. godine zbog nedostatka sredstava projekt je zaustavljen, no ponovno je nastavljen 2013. I s ponosom nosimo hrvatske boje", Diogo Raymundo, trener momčadi Vila Croacia u Dnevniku Nove TV 2016.

Prošle im je godine nove dresove poklonio Hrvatski olimpijski odbor, a nekoliko godina prije posjetio ih je i Eduardo da Silva koji im je također donio hrvatske dresove, ali i jako razveselio i motivirao mlade igrače. Sada se nadaju da će im još netko pomoći – iz zemlje čije kockice na dresovima i zastavu ponosno nose.

Kontakti trenera Dioga i predsjednika projekta Geralda:

IME I PREZIME: GERALDO SÉRGIO RAYMUNDO
TEL / BRASIL 55+021 TEL: 021 – 2403-3043 / 99449-5864
ADRESA: RUA EUGÊNIO PAIVA, N° 609/201
BAIRRO: SENADOR CAMARÁ – BRASIL – RIO DE JANEIRO ZONA OESTE
CEP: 21830 - 475
BANCO BRADESCO: Bradesco
AGENCIA:0026-4
CONTA CORRENTE:0385586-4
MEU C.P.F.: 644.320.847-15

IME I PREZIME: Diogo da costa Raymundo
Banco: santander
Agencia: 3838-7
Conta corrente:1306070-2
C.P.F. 104.640.767-81

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene