Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U POLJSKOJ

Dramatična akcija spašavanja iz jame: Jedan speleolog pronađen mrtav, u pripravnosti i HGSS-ovci

HGSS u akciji (Foto: HGSS)
HGSS u akciji (Foto: HGSS) Foto: HGSS
U četvrtak u kasnim večernjim satima pronađeno je beživotno tijelo jednog speleologa, dok se za drugim još traga. HGSS je ponudio svoje resurse kako bi pomogao. Istovremeno, pripadnici HGSS-a su Poljacima ponudili pomoć u još jednoj akciji spašavanja.

U jami Jaskini Wielkiej Śnieżnej od prošlog petka ostala su zzarobljena dvojica speleologa na dubini od 500 metara. U četvrtak navečer objavljeno je da je tijelo jednog speleologa pronađeno.

Pročitajte i ovo HGSS akcija spašavanja u Paklenici - 4 U akciji HGSS u Paklenici spasio ozlijeđenog stranog planinara, to im je bila šesta intervencija u jednom danu Akcija spašavanja HGSS-a Nije mu bilo spasa HGSS dobio dojavu o tijelu bez svijesti: Kad su stigli vatrogasci su ga već reanimirali, ali bezuspješno

"Nažalost, i za drugog speleologa se pretpostavlja da je mrtav. Razlog smrti ovog kojeg su pronašli može biti hipotermija ili utapanje ukoliko se kanal u kojem su ostali obojica zarobljeni u međuvremenu ispunio vodom. To su pretpostavke. Poljski spašavatelji samo su uspjeli doći do tijela unesrećenog speleologa i osvijetliti ga", kazao je Marko Rakovac, pročelnik Komisije za speleospašavanje HGSS-a

"Nisu uspjeli fizički doći do njega i izvući ga jer je prolaz uzak. Navodno se kanal u kojem su ostali zarobljeni napunio vodom u prva dva dana kad je prijavljena nesreća u jami, no to će tek biti utvrđeno. U tijeku je akcija izvlačenja tijela", dodao je.

20 HGSS-ovaca je već danima u stanju pripravnosti upravo zbog ove akcije u Poljskoj. Jedna grupa je specijalizirana za proširenje uskih prolaza, a druga je specijalizirana za tehničko spašavanje. "Mi ostajemo do nedjelje u punoj pripravnosti da se ne bi nešto dogodilo poljskim spašavateljima dok ne izvuku dvojicu speleologa pa im zatreba naša pomoć", dodao je. Kaže i da su aktivnosti kod spašavanja speleologa u Poljskoj u smanjenom intenzitetu.

HGSS ponudio pomoć i nakon vremenske nepogode

HGSS je Poljacima ponudio pomoć i nakon nevremena koje je u četvrtak poharalo tu zemlju. Prema dostupnim informacijama, četiri osobe su poginule, a 90-tak je zaprimljeno u bolnicu. Poljska služba spašavanja u petak nastavlja tragati za ostalima.

Hrvatska gorska služba spašavanja je putem MUP-a, unutar sustava spašavanja EU, ponudila pomoć za traganje i spašavanje u planinskim područjima u vidu modula 'Mountan Rescue' te na raspolaganje stavila tim od 20 gorskih spašavatelja, pet potražnih timova (čovjek, potražni pas) te tri rukovatelja bespilotnih sustava (dronova) s termovizijskim kamerama i dva voditelja potraga. Po prihvaćanju pomoći, tim će unutar nekoliko sati krenuti na put, a dolaskom na teren samodostatan je i neovisan u radu sljedeća 72 sata, priopćio je HGSS.

"Sve naše specijalističke module smo im stavili na raspolaganje. Ako Poljaci zatraže pomoć, mi krećemo. Resursi su nam na svjetskoj razini, a poznati smo i po poslu koji smo odradili u Njemačkoj 2014. godine. Tada smo sudjelovali u akciji spašavanja u jami Riesending-Schachthöhle i s kolegama iz Italije postigli odlične rezultate i odradili najveći dio posla", objašnjava Rakovac. Navodi da sve ove akcije HGSS ostvaruje u suradnji s Ravnateljstvom Crvenog križa i MUP-om.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene