Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branitelji ogorčeni

Mesićeva izjava je sramotna, degutantna...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HVIDRE Josip Đakić rekao je danas da je izjava predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića o mogućnostima uštede na pokopima hrvatskih branitelja 'degutantna i sramotna'.

Takvo ponašanje vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga prema onima koji su branili i oslobodili Hrvatsku sramotno je, ocijenio je Đakić, najavivši da će braniteljske udruge vjerojatno pokrenuti inicijativu za preispitivanje Mesićeve odgovornosti kao predsjednika države.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković komentirao i datum izbora Plenković: "Ostao sam zapanjen što se Kovesi usudila komentirati moju izjavu o EPPO-u" Slika nije dostupna Oštra osuda Mesićeve izjave 'Znamo da Mesić ne voli branitelje'

Sedam milijuna kuna, koliko se godišnje izdvaja za braniteljske pokope, zanemarivo je naspram braniteljskih potreba, a za dostojanstvo koje moraju imati nema cijene, istaknuo je.

Đakić smatra da bi predsjednik Mesić radije trebao 'smanjiti troškove za svoje službenike i savjetnike koji pregovaraju s Vladimirom Zagorcem u svezi nekakvih nagodbi'.

Udruga 100-postotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine i udruga branitelja liječenih od PTSP-a oštro su reagirale na izjavu predsjednika Stjepana Mesića o mogućnostima uštede na pokopima hrvatskih branitelja.

Braniteljske udruge izražavaju ogorčenje zbog Mesićeve izjave kako se može uštedjeti i na tome da se branitelji ispraćaju bez vojnih počasti U priopćenju Udruge 100-postotnih HRVI I. skupine ističe se kako su se hrvatski branitelji,  'našli u nedoumici te nisu mogli zauzeti odgovarajuće mišljenje' je li 'riječ o vicu' ili predsjednik Mesić 'mislili ozbiljno kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske'. 

>> Mesić: Možemo uštedjeti na pogrebima branitelja

'Ako je riječ o još jednom ispričanom 'vicu' smatramo to neprimjerenim i neukusnim, s obzirom da se radi o pokopima smrtno stradalih ili umrlih hrvatskih branitelja, te očekujemo javnu ispriku predsjednika Mesića. A ako je predsjednik Mesić mislio ozbiljno kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, onda je to točka na 'i', o mišljenju i stavu predsjednika Mesića prema hrvatskim braniteljima i doprinosu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu', navodi u priopćenju predsjednik Udruge 100-postotnih HRVI I. skupine Đuro Glogoški.

Na Mesićevu izjavu reagirala je i udruga branitelja liječenih od PTSP-a, istaknuvši u priopćenju kako je 'duboko razočarana izjavom predsjednika Mesića i njegovim razmatranjem ukidanja počasnih pokopa za hrvatske branitelje'.

Izrazivši razočaranost Mesićevom izjavom Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a u priopćenju navodi kako bi se 'svaki predsjednik države trebao zabrinuti i zamisliti nad tim što se događa, kada mu se svaki dan pokopa pet mladih osoba koje su sudjelovale u stvaranju samostalnosti i neovisnosti te iste države, na čijem je čelu'.

Glavni tajnik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Trešćec u priopćenju se zapitao 'zašto oduzimati onima koji ionako nemaju' te im 'uskraćivati posljednji čin kojim se država oprašta od svog borca za njezin suverenitet, i kojim mu se posljednji put zahvaljuje na onome što je učinio za sve nas koji sada slobodno živimo u vlastitoj državi'.

Podsjetimo, predsjednik Mesić jučer je govoreći o mjerama štednje kao jednu od mjera naveo i pogrebe branitelja, a u kontekstu odluke da se svim braniteljima odaje vojna počast kod pogreba. 'Pet pogreba je dnevno. Na pet pogreba dnevno u raznim dijelovima Hrvatske, vojska mora slati vod vojnika sa svim počastima, pucanjima, dnevnicama, sa svim onim što pogreb traži. To je do sada godišnje angažiralo 13 tisuća vojnika. Tu se može naći jedna ušteda', ocijenio je Mesić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene