Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jakim snagama po starca

Jesu li za Boljkovca trebali specijalci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon današnjeg privođenja istražnom sucu 91-godišnjeg Josipa Boljkovca, mnogi se pitaju je li policija pretjerala slanjem specijalaca na teren da obave taj zadatak.

Mi smo odgovor potražili kod Krunoslava Borovca iz ravnateljstva MUP-a, koji nam je vrlo jednostavno objasnio proceduru. 'To je stvar policijske taktike i procjene, to zakonom nije pokriveno. Nije bilo primjene sile i mislim da je to najbitnije', istaknuo je Borovec za Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepravomoćna presuda Nobilo za sudski proces protiv Boljkovca optužio Karamarka Slika nije dostupna Ratni zločini Boljkovac oslobođen: Nije kriv za likvidaciju civila!

Boljkovac je jutros oko 7 sati uhićen u svojoj kuću u Vukovoj Gorici, koju su okružili specijalci. Odvjetnik Anto Nobilo, Boljkovčev odvjetnik, događaj je sarkastično opisao. 'Kao da će jake partizanske snage izvršiti juriš na Vukovu Goricu', rekao je, osvrćući se na specijalce koji su čuvali prilaze Boljkovčevoj kući prilikom uhićenja.

Boljkovac je do automobila hodao na štakama, a zajedno s odvjetnikom Nobilom i pod jakom policijskom pratnjom, prebačen je na zagrebački Županijski sud. Kako je protiv Boljkovca pokrenuta istraga zbog sumnji da je 1945. godine počinio ratni zločin u Dugoj Resi, istražni sudac mu je odredio 30 dana pritvora.

Boljkovca se optužuje po zapovjednoj odgovornosti, no Nobilo tvrdi kako nije zapovijedao jedinicom Korpusa Narodne Obrane Jugoslavije u svibnju 1945. godine te da o zapovjednoj odgovornosti, stoga, nema govora. Josip Boljkovac je izjavio kako se ne osjeća krivim.

'Nikada nisam bio u logoru, niti zapovijedao niti bio službenik. Znam imena koji su bili u logoru, u tom Logoru Dubovac su moja dva rođaka ubijena. Jedino sam bio na vratima i pitao za njih', rekao je Boljkovac, koji je i na prijašnje najave policije o završetku istrage o komunističkim zločinima počinjenima nakon Drugog svjetskog rata, rekao kako mu to ne smeta.

Boljkovac je bio i prvi ministar policije samostalne Hrvatske i nekadašnji načelnik UDBA-e za Karlovac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene