Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan mladih

Je li ludost biti mlad i živjeti i raditi u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladost - ludost poznata je poslovica. A je li ludost biti mlad i živjeti i raditi u Hrvatskoj? Povodom Međunarodnog dana mladih koji je obilježen tijekom vikenda, pitali smo to one koji ostaju, ali i one koji su otišli trbuhom za kruhom.

Nezaposlenih je više od 59.000 mlađih od 35 godina. Kako onda mladi sami preživljavaju? ''Većinom uz pomoć roditelja, zbog toga smo i među vodećima u EU po broju mladih koji žive s roditeljima. Znači mlađi od 35 godina 60% ih živi s roditeljima'', rekao je Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske.

Pročitajte i ovo Promocija dokumenta platforme LGBT centra Split - 1 Promocija u Splitu Važan dokument za ljudska prava: ''Važno je da su LGBT osobe dobrodošle'' Ustavni sud Pitanje budućnosti Mreža mladih ide na Ustavni sud zbog HDZ-ova zakona: ''Nećemo mirno gledati kako nam se oduzima glas''

Pa su u potrazi za boljim životom brojni otišli izvan Hrvatske. ''Kad imaš neku super ideju, nema tog vjetra u leđa da ideš i napraviš nešto. Ne možeš kao mlad čovjek postići ništa. Valjda se mora neka generacija promijeniti, još jedna, pa će onda stvari ići na bolje'', rekla je 30-godišnja Sanja.

U Hrvatskoj zato živi više od 160 tisuća studenata. Za sve nema mjesta u domovima, pa taj život itekako može biti skup. ''Suočavamo se s tim da iako je uvriježeno mišljenje da je naše obrazovanje besplatno ono zapravo nije. Podaci govore da 26 tisuća kuna je potrebno da se namiri jedna akademska godina'', rekla je Ana Čičak iz kluba studenata FPZG-a.

Pet akademskih godina znači 130 tisuća kuna. A brojne muči - što nakon toga? ''S obzirom na to da studiram ekonomiku poduzetništva, to nije neko zanimanje s kojim očekujem da ću baš lagano naći posao, ali nadam se najboljem'', kaže studentica Milana.

Nadati se najboljem i misliti pozitivno - jer u Hrvatskoj i nije sve tako strašno. A na njima je da nešto i promjene.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene