Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posao oko kojeg se vrte milijarde

Je li jedan od razloga trzavica između predsjednice i ministra obrane kupnja novih aviona?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li jedan od razloga trzavica između predsjednice i ministra obrane kupnja novih aviona i zasad najveći vojni posao u kojem se vrte milijarde? O tome da su Damir Krstičević i Kolinda Grabar-Kitarović na suprotnim stranama izvještavali smo i prošli tjedan. No, nagađanja iz vojnih kuloara nitko javno ne želi komentirati.

Iz Ureda predsjednice za Dnevnik Nove TV danas poručuju da se neće miješati u posao nabave, a priču o sukobu s ministrom obrane nazivaju spinom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar kratkog fitilja Propala nabava aviona, plagiranje završnog rada, jezične bravure... Što je sve obilježilo mandat Damira Krstičevića Slika nije dostupna OBEĆANJE IZ SPLITA Ministar Krstičević najavio: "U ovom tjednu šaljemo zahtjev za nabavkom borbenog aviona"

Složni su da MIG-ove treba zamijeniti, ali predsjednica i ministar obrane oko odabira nasljednika, čini se, i ne ''dišu'' isto.

Javno o navodnim trzavicama nitko ne želi govoriti. S Pantovčaka poručuju: riječ je o spinovima. Kolinda Grabar-Kitarović, kažu u Uredu predsjednice za Novu TV, ne želi se miješati u odabir borbenog aviona.

Projekt nabave vode Vlada i nadležna ministarstva. No, kao vrhovna zapovjednica Predsjednica sa svim želi biti upoznata i o svemu će se informirati.

Šveđani su pak koristili svaku priliku ne bi li se pohvalili da je simulator Gripenove pilotske kabine isprobala i hrvatska Predsjednica. "Zaista je manje bitno koji će avion biti, najvažnije da se sadrži ta sposobnost. Kažem da su svi dobri, bilo koji da se uzme, a koji će se odabrati, postoji li tu sukob ili posebni interesi, ne bih to svodio na sukob Ureda Predsjednice i Vlade", rekao je umirovljeni general Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a.

Koja će s ponuđačima, smatra i bivši zapovjednik ratnog zrakoplovstva, osim o cijeni i načinu otplate, voditi računa i o ulaganjima u domaće gospodarstvo.

"Novac je uvijek problem, međutim, moramo to gledati ne samo kao trošak, možemo to gledati sutra i kao investiciju", kaže Krstičević.

Hrvatska je dotrajale MIG-ove remontirala. Kako piloti na njima neće moći još dugo letjeti, vremena za odluku i nema previše. No, mjeseci i mjeseci još bi mogli proći prije nego struka i politika odluče čime ćemo štititi nebo, na što smo se obvezali i NATO-u.

Puno ozbiljnija igra kreće od jeseni. Do tada će na stolu biti pet različitih ponuda i trebalo bi biti puno jasnije s kim će se i za koji iznos pregovarati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene