Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Čekaju ga suđenje i brojne istrage

Je li blizu Mamićev konačan pad?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Mamić uoči nove godine od USKOK-a je dobio neugodnu čestitku - odluku o proširenju istrage!

Ovoga puta istražuje se transfer Vedrana Ćorluke i sumnje u izvlačenje milijun i 700 tisuća eura. Kako se optužnica širi, dojučerašnji politički saveznici i prijatelji okreću mu leđa.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

"Đubre, đubre, mučko đubre! Proklet bio na Božić 2010., proklet bio! Zmazan si, prljav, smrdiš, neškolovan i lažeš!"- ovo je jedna od najpoznatijih izjava Zdravka Mamića. Dogodila se uoči Božića 2010., upućena je novinaru Borutu Šipsu koji mu je postavio pitanje vezano za njegovog sina Marija i menadžersku ulogu koju obavlja u transferiranju Dinamovih igrača.

„To je zaista hrabro postavio pitanje, koje očito nije bilo bezveze i vrijeme pokazuje da je pogađao u suštinu“, govori Ivan Brleković, bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Upravo zbog menadžerskih poslova u suradnji sa sinom, 6 godina poslije, Zdravko Mamić, naći će se pred sudom.

Sud je potvrdio optužnicu USKOK-a kojom se on i njegov brat Zoran terete da su nezakonito zaradili najmanje 90 milijuna kuna, a uz Damira Vrbanovića i dvojicu poduzetnika, Dinamo oštetili za 117 milijuna kuna, a proračun za 12. Mamić na to kaže: „Odgovorno mogu reći da nisam napravio djela koja mi se stavljaju na teret.“

Nakon što je optužnica potvrđena, Mamić je ponovio ono što govori od prvog uhićenja u ljeto 2015.: „"Ja mogu sad otvoreno reći hrvatskoj javnosti da je to politički motiviran proces koji je baziran na nizu zločestih konstrukcija!“

Eduardo da Silva prvi mu se javno usprotivio zbog ugovora koji mu je uzimao velik dio zarade. Bila je to javna tajna. Za neke bivše nogometne djelatnike dvojbe oko toga uopće nema.

„Godinama se tu o tome pisalo, govorilo o manipulacijama o tim transferima, ne samo u Dinamu, ali prije svega u nogometu. Vlasti su jednostavno preko toga prelazile kao da se ništa ne događa“, govori Brleković.

USKOK tvrdi da se novac izvlačio po sličnim scenarijima. Pri odlaska igrača iz Dinama, odšteta bi u potpunosti ostala klubu. Međutim, kako sumnjaju istražitelji, temeljem antidatiranih aneksa ugovora, igračima se naknadno isplaćuju milijunski iznosi od odštete. Igrači ih podižu sa svojih računa i isplaćuju na ruke braći Mamić. Najveći dio odnosi se na transfer Luke Modrića u Tottenham prilikom kojeg je braći isplatio oko 52 milijuna kuna. Pod lupom se našao i transfer Dejana Lovrena u Lyon i još nekih igrača. Početkom srpnja 2015. Mamić zbog toga prvi put završava u zatvoru.

No unatoč tome, odnosi u hrvatskom nogometu se ne mijenjaju. Mamić i dalje drži sve konce u svojim rukama. Bad Blue Boysi nakratko se vraćaju na tribine na kojima ih nema još od 2010. Mamić izlazi za dva tjedna, a sve što mu se stavlja na teret naziva konstrukcijama i lažima.

Dio novca, kako ga se tereti, isplaćivao se i off shore tvrtkama za posredovanje u transferima, a neke od njih, sumnja se, bile su u vlasništvu Zdravkova sina Marija.

„To vam je diletantizam kada idete na svoje ime ili ime najbliže rodbine otvarati takve firme“, komentira Brleković.

Krajem godine, drugi put završava u Remetincu. A početkom prošle godine odlazi s mjesta predsjednika Dinama, no ostaje u funkciji savjetnika. U javnosti komunicira drugačije nego što je to ranije činio: u pratnji ili putem svojih odvjetnika.

Nova godina počela mu je USKOK-ovom čestitkom o proširenju istrage u vezi s transferom Vedrana Ćorluke i sumnje da je 'zamračeno' gotovo 2 milijuna eura.

Mamić se oglasio Facebook statusom: „Bez lažne skromnosti mogu reći da sam jedino ja mogao realizirati takav posao u tadašnjim tržišnim uvjetima. Također, ponosan sam i na sav rad koji sam obavio u Dinamu, o čemu ću nažalost moći pričati samo na sudu.“

Dok istrage nisu trajale, a naročito za vrijeme vladavine HDZ-a, ponašao se Mamić kao da je nedodirljiv. Oko sebe je skupio istomišljenike, a suparnika se s lakoćom rješavao.

Ni pritisci navijača, prosvjedi, čak i novi zakon o sportu kojim se želio smanjiti njegov utjecaj u hrvatskom nogometu nisu imali učinka. Jer u praksi nikada nije zaživio.

„Očito spremnost i odluka politike u ovome trenutku je da se to ne provodi, a to šalje lošu poruku za druge zakone“, kaže Srđan Gjurković, autor Zakona o sportu.

Godinama se u Hrvatskoj o ovom problemu samo pričalo, sve dok švicarsko tužiteljstvo nije razotkrilo sumnjive novčane transakcije, preko off shore kompanija i tamošnjih banaka koje se povezuju s obitelji Mamić.

„Jedno je kad se u Hrvatskoj istražuje i kad se to odugovlači, a drugo je kad pranje novca ide preko drugih država u Europi“, komentira novinar Sanjin Španović.

Dok istrage traju, Mamić o njima ne smije govoriti. Facebook mu je proteklih tjedana postao glavno sredstvo oglašavanja, napisao je status: „Ovim putem želio bih se zahvaliti svima na porukama podrške i suradnji u ovoj godini, nadam se da će biti još bolja u godini pred nama,čestit vam svima Božić i blagoslovljena 2017. godina.“

Bliži li se kraj njegove vladavine u hrvatskom nogometu? Od njega se počeo distancirati i politički vrh - predsjednica Grabar-Kitarović kojoj je svojedobno organizirao rođendansku proslavu, s druge strane Andrej Plenković, novoizabrani predsjednik HDZ-a.

Zdravka Mamića čeka suđenje, brojne su istrage protiv njega. Hoće li nakon toga i dalje ostati neslužbeni vladar hrvatskog nogometa?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene