Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popunjavanje praznih mjesta

Je li bilo nesuglasja prilikom izbora veleposlanika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaiskrilo je između predsjednika i premijera. Povod razgovoru u četiri oka bilo je, kako doznajemo, kadroviranje u diplomaciji.

Imenovanje diplomata postalo je očito prvoklasno političko pitanje. Dok se, kako bivša, tako i sadašnja vlast prepucava oko imena i kriterija, jedno od najvažnijih veleposlaničkih mjesta i dalje je prazno. U jednu od najmoćnijih zemalja svijeta putuje Joško Paro. Na veleposlaničko mjesto u Washingtonu tako odlazi bivši vanjskopolitički savjetnik predsjednika Josipovića, s iskustvom veleposlanika u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Propast tvrtki, dugovi veledrogerijama, prisjećanje na žene žrtve nasilja – Sve je to u tjednu za nama zasjenila afera JANAF

'Procedura sa Joškom Parom je završena praktički i došao je i agreman i on ide sa mnom u izaslanstvu u posjetu 21. ožujka državnoj tajnici Clinton', rekla je Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova.

>> U Washington ide Joško Paro

Od odlaska Kolinde Grabar Kitarović u NATO - mjesto u hrvatskom veleposlanstvu je prazno. Umalo je i ostalo još neko vrijeme i to jer je, neslužbeno doznajemo, zaiskrilo između predsjednika i premijera. Premijeru se, kaže naš izvor, nije svidio predsjednikov govor o ustaškoj zmiji u Izraelu, pa je tražio da se povuče imenovanje Joška Para.

'Ma to mi je prva vijest, ja to nisam čula. Niti govora', rekla je Pusić. Ni bivša vlada s predsjednikom nije pjevala istu pjesmu oko imenovanja veleposlanika. 'Ne bi bilo dobro da u SAD-u i dalje zbog političkih razloga i unutarnjih sukoba nemamo veleposlanika', rekao ej Gordan Jandroković, bivši ministar vanjskih poslova.

Novo imenovanje čeka i veleposlanstvo u Rusiji, ali i smjene u drugim važnim državama. Najveće pitanje je ključ kojim će biti izabrani. Ministrica je nedavno istaknula: samo kriterij sposobnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene