Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javna rasprava od 30 dana

Javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš izgradnje golf resorta na Srđu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš većinom je glasova danas prihvatilo Studiju utjecaja na okoliš vezanu uz izgradnju golf resorta na Srđu u Dubrovniku, te će Studija biti upućena u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Studija utjecaja na okoliš, prihvaćena je na današnjem sastanku savjetodavnog stručnog Povjerenstva u Ministarstvu zaštite prirode i okoliša s 12 glasova za i dva protiv članova Povjerenstva.

Tijekom javne rasprave koja slijedi, bit će osigurano javno izlaganje u Dubrovniku, a javna rasprava i uvid bit će osigurani u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gradu Dubrovniku i u naselju Bosanka.

Javnost će biti informirana o trajanju javnog uvida i javnom izlaganju, a na internet stranicama županije i grada bit će postavljene informacije o trajanju javnih uvida. Također, bit će postavljena jedna cjelovita i tri sažetka Studije utjecaja na okoliš uz analizu vidljivosti.

Većina članova složila se s izmjenama koje su napravljene u Studiji vezano uz vode, krš, kulturnu baštinu, ekološke i ostale aspekte, a članica povjerenstva za ocjenu Studije Dijana Tomašević-Rakić upozorila je da je Studija trebala pažljivije razraditi tematiku sportsko-rekreacijskih sadržaja te ocijenila da je ona rađena prema nepoznatim analizama. Tomašević-Rakić smatra da u Studiji nije dokazano da svi objekti koji će biti građeni na platou Srđ neće biti vidljivi s obalnog područja Dubrovnika i svih dijelova grada Dubrovnika. 'Vrijednost slike Dubrovnika trebamo zaštititi na način da stvarno bude nedvojbeno dokazano da niti jedan objekt ne može biti vidljiv', upozorila je.

Investitor u golf resort je Razvoj golf d.o.o., a Studiju je izradila tvrtka Ecoina.

Projektu golf-resorta na platou Srđ u Dubrovniku protive se građanske inicijative Srđ je naš, Zelena akcija i Pravo na grad.

'Za ovaj projekt nije donesen urbanistički plan uređenja već je odlučeno da se prvo ide u postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš koji bi trebao propisati uvjete zaštite okoliša, a mi smatramo da je ih treba propisati urbanističkim planom uređenja', kazao je u izjavi novinarima Enes Čerimagić iz Zelene akcije uoči odluke Povjerenstva. Naglasio je da se ovako ide obrnutim putem te se, ustvrdio je, prejudicira što će se štititi i što treba postići ovakvim postupkom 'da bi se kasnije prema tome krojio prema potrebama investitora urbanistički plan uređenja.' (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trakavica duga 16 godina Golf na Srđu opet dobio zeleno svjetlo: "Iznenađuje nas eksplicitno ignoriranje volje suda" Slika nije dostupna I dalje sve nejasno... Infrastrukturu za projekt ''Golf na Srđu'' ipak će platiti Dubrovčani?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene