Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatajenje srca

Mlada reporterka umrla od previše posla: U samo jednom mjesecu odradila 159 prekovremenih sati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
31-godišnja Miwa Sado u mjesecu prije smrti doradila je 159 prekovremenih sati, sa samo dva slobodna dana. Utjecaj prekovremenog rada na zdravlje zaposlenika problem je s kojim se Japan bori godinama.

Japanska javna televizija izvijestila je da je jedna od njihovih reporterki umrla od prevelikog posla. Politička novinarka, 31-godišnja Miwa Sado, u mjesecu prije svoje smrti odradila je 159 prekovremenih sati sa samo dva slobodna dana u mjesecu, a onda je umrla od zatajenja srca u srpnju 2013. godine. Detalji o njezinoj smrti objavljeni su tek ovaj tjedan iz poštovanja prema njezinoj obitelji.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Japan se godinama bori s problemom utjecaja prekovremenog rada na zdravlje zaposlenika. Vladina studija objavljena prošle godine pokazala je da je jedan od pet radnika izložen riziku od smrti. Prekovremeni radni sati toliko su velik problem da čak postoji i riječ za smrt koja nastupi kao njihova posljedica: karoshi.

Iako je 31-godišnjakinja umrla prije 4 godine, detalji smrti nisu bili poznati u javnosti do ovog tjedna kada ih je odlučio objaviti njezin bivši poslodavac. Očekuje se da će njezina smrt povećati pritisak na japanske vlasti da se pozabave velikim brojem smrtnih slučajeva koji se pripisuju velikoj količini posla jer ovo nije prvi takav slučaj.

Matsuri Takahashi imala je samo 24 godine kada se ubila u travnju 2015. godine, a dužnosnici su utvrdili kako je do nesretnog događaja doveo stres zbog prevelikog broja prekovremenih radnih sati. U mjesecima prije smrti radila odrađivala ih je više od 100, piše Guardian.

Njezin slučaj pokrenuo je debatu na nacionalnoj razini o japanskoj kulturi rada koja često prisiljava radnike na prekovremeni rad kako bi pokazali svoju predanost poslu, čak i ako ima malo dokaza da takav pristup povećava produktivnost.

Prijedlog je japanske vlade da se broj prekovremenih sati ograniči na 100 mjesečno i da se uvedu kazne za tvrtke koje dozvoljavaju prekoračenje limita. Kritičari kažu kako će i s ovim mjerama radnici i dalje biti u opasnosti.

Istraživanja pokazuju da japanski radnici rade duže od svojih kolega u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim razvijenim zemljama. U 2015. godini Japanci su u prosjeku koristili samo 8,8 dana godišnjeg odmora.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene