Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjava o parafiranju pristupnog ugovora

Janša opovrgao Erjavca oko Ljubljanske banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša opovrgao je u srijedu navode ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da je dogovor o Ljubljanskoj banci s Hrvatskom već bio toliko usklađen da je mogao biti parafiran 19. veljače.

Erjavec se trebao sastati s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić 19. veljače u Zagrebu, a do susreta nije došlo jer je Janša Erjavca povukao kao pregovarača iz procesa rješavanja pitanja Ljubljanske banke. Erjavec je u utorak izjavio kako bi sporazum bio parafiran na tom sastanku.

Janša je u srijedu za Slovensku televiziju rekao da je Erjavec najavljivao svoje susrete s hrvatskom ministricom i napredak u pregovorima oko Ljubljanske banke jer je to htio prikazati kao svoj pregovarački uspjeh pred skorašnji izborni kongres Demokratske stranke umirovljenika (DESUS). To bi mu bio adut u ponovnoj kandidaturi za stranačkog predsjednika, kazao je Janša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O dogovoru Pusić-Erjavec Janša: Hrvatska u EU naš je interes; Milanović: Ova priča nas je skupo koštala! Slika nije dostupna Analiza slovenskih medija 'Danas će možda doći do početka kraja spora oko Ljubljanske banke'

>> Erjavec: Da nisam povučen s mjesta pregovarača bili bi bliže dogovoru

Janša je rekao da sastanak Erjavca s hrvatskom ministricom u Zagrebu nije bio fiksno određen te da i hrvatska i slovenska strana imaju svaka "svoj raspored" u vezi toga kako zaključiti pregovore o Ljubljanskoj banci.

"Riječ je o ozbiljnim stvarima i nisam mogao dopustiti da ga netko podređuje parcijalnim, stranačkim interesima", rekao je Janša. Uz to, ponovio je da je Erjavca s položaja pregovarača smijenio i zbog njegovih čestih izjava da zajedno sa svojom strankom uskoro izlazi iz vlade, što je ugrožavalo kredibilitet slovenske strane.

Janša je kazao da je s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem više puta razgovarao o pitanju Ljubljanske banke, te da se hrvatski premijer držao dogovora o diskretnosti i nije to stavljao "na sva zvona".

Budući da je Erjavec u utorak na konferenciji za novinare rekao da je s hrvatskom ministricom Vesnom Pusić dogovorio veći dio rješenja, te da su konačni sporazum dvije vlade planirale prihvatiti početkom ožujka, kada bi i slovenski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU-om, Janša je dao do znanja da stvari nisu tako daleko odmakle. Kazao je da su potrebni još neki koraci o kojima ovisi i njegov načelno dogovoreni sastanak s Milanovićem 10. idućeg mjeseca, ali da misli da je to do tada moguće napraviti.

Iako Erjavec navodi da je Janšu redovno informirao o odvijanju pregovora o Ljubljanskoj banci s hrvatskom ministricom, slovenski je premijer rekao da je usporedbom slovenskih i hrvatskih bilježaka sa sastanka u Otočcu ob Krki, gdje su se zadnji put sastali Erjavec i Pusić zajedno s ekspertima za Ljubljansku banku Franceom Arharom i Zdravkom Rogićem, vidio da neke stvari još nisu usklađene.

Janša je rekao i da za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora ima "još dovoljno vremena". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene