Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena već 20 godina ista

Janjce nikada nije bilo teže prodati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je sezona janjenja i sljedeća dva mjeseca uzgajivači neće spavati. Iako je cijena već 20 godina ista, janjce im, kažu, nikad nije bilo teže prodati. Masovna iseljavanja uzela su danak, pa je na selima sve manje povoda za kupnju janjetine.

Jedni su tek stali na noge, drugi već skaču, treći bježe iz staje. U sezoni janjenja - nema predaha. ''Sad kreće, sad se zahuktava, polako se pripremaju ovce'', rekao je Željko Fabrić, uzgajivač ovaca.

Pročitajte i ovo Mesnica - 1 pripreme za uskrs Bez ove namirnice mnogima je blagdanski stol nezamisliv, u nekim dijelovima Hrvatske već je nastala nestašica Dražba vozila javna dražba Auto za 100 eura? Država se rješava svojih starih vozila, ima motora, kombija, kamion...

Dva mladunca koja su jutros došla na svijet, za tri mjeseca bit će spremni za tržište, no uzgajivači se pitaju - kome ih prodati.

''Ne možemo prodavati u restorane, ne možemo prodavati dijelove trupa, mi striktno možemo prodati janjeći trup'', rekao je Fabrić.

U slavonskim selima sve je manja potražnja za janjetinom, manje je stanovnika, manje je vjenčanja, svatova, krstitki i drugih prigoda kada se janjetina i kupuje.

Pao je i standard, pa 750 kuna za jedno janje mnogi više sebi ne mogu priuštiti. Unazad pet godina u Osječko-baranjskoj županiji proizvodnja je pala za 25 posto.

''Nekad su se u Đakovštini janjići pekli samo privatno po lokalima, na 15, 20 mjesta. Danas ne peče nitko, ti prođeš cijeli grad i ne možeš vidjeti da netko prodaje janjiće.

Proizvođači predlažu izgradnju mini klaonica i izravnu prodaju. Problem je i uvoz. ''Narod jede ovo nezdravo meso, a mi stvarno naše nemamo kuda'', kaže Antun Tarnaj, uzgajivač ovaca. Kada bi od svog rada mogli živjeti, ljudi ne bi napuštali sela. A onda bi i kupaca i novaca bilo više.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene