Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret premijera

Sastali se Plenković i Janša: Hrvatska je zainteresirana za izgradnju novog bloka nuklearne elektrane

Oko 18 sati u posjet Zagrebu stigao je slovenski premijer Janez Janša. S premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarali su o nizu tema.

U Zagreb je danas stigao slovenski premijer Janez Janša.

''Ono što je za Hrvatsku i Sloveniju važno je investicija u interkonekciju koja bi išla - Lučko, Zabok, Rogatec. To je trenutni plinovod koji postoji, a trebalo bi ga proširiti iz smjera Hrvatske prema Sloveniji. Sad je samo 0,26 milijardi kubičnih metara plina. U varijanti da plin koji dolazi s Krka ide u većim količinama prema Sloveniji treba se napraviti određena ulaganja'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Istaknuo je, kako kaže, da sad na oba područja vide priliku ''bilateralnog sudjelovanja što se tiče traženja rješenja za energetske potrebe Hrvatske i Slovenije''.

''Hrvatska zasad Sloveniji ne može konkretno pomoći jer je LNG terminal na Krku zakupljen, ali je Hrvatska u osnovi spremna povećati kapacitete kada to bude moguće. Potrebno je napraviti jaču plinovodnu mrežu jer se taj plin sada nema kako dopremati Sloveniji.

O svemu tome će razgovarati slovenski i hrvatski ministri gospodarstva. Također, Hrvatska je zainteresirana sudjelovati u izgradnji novog bloka, po sadašnjem modelu - 50:50 posto, no zasad u Sloveniji nema konkretne odluke kada bi se išlo u izgradnju novog bloka nuklearne elektrane'', rekao je reporter Dnevnika Nove TV Vibor Vlainić.

Osmi susret u dvije godine

Vlainić je izvijestio o susretu slovenskog premijera s Plenkovićem u Vijestima Nove TV u 17 sati. ''Prvenstveno je na rasporedu i razgovor o situaciji u Ukrajini, odnosno kako Hrvatska i Slovenija mogu dodatno pomoći toj zemlji, a i kako pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koji stižu i u Hrvatsku i Sloveniju'', kazao je reporter Dnevnika Nove TV Vibor Vlainić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna počeo nato-ov samit Europski vođe zabrinuti da će rusko bombardiranje potaknuti kemijsku katastrofu: "Trenutno nitko nije siguran..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BILATERALNI RAZGOVORI Može prijevoz do Ljubljane? Susjedi tražili uslugu jer je njihov zrakoplov na servisu

Sastanak je počeo oko 18 sati. Nakon sastanka je bila konferencija za medije, a iza nje zajednička večera.

O odnosima dviju zemalja govori i činjenica što je ovo u posljednje dvije godine bio osmi sastanak Plenkovića i Janše. ''Zadnji sastanak bio je prošli tjedan, kada su se zajedno vraćali iz Bruxellesa'', podsjetio je Vlainić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene