Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ignoriranje volje građana'

Jandroković: Vlada smicalicama opstruira volju građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualna hrvatska Vlada služi se raznim proceduralnim smicalicama i zakonskim rješenjima kako bi ojačala svoju poziciju u odnosu na one koji bi ih trebali kontrolirati - građane, parlament i medije, ocijenio je danas saborski zastupnik i član predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković.

Dokaz tome su pokušaj opstrukcije referenduma i ignoriranje volje gotovo 750 tisuća hrvatskih građana, jačanje pozicije izvršne vlasti u odnosu na zakonodavno predstavničko tijelo kroz najavljene promjene Poslovnika Hrvatskog sabora, te odluka o smanjenju PDV-a na pet posto samo za odabrane medije, izjavio je Jandroković na tiskovnoj konferenciji u sjedištu HDZ-a. "Događaji vezani uz referendum, najavljene promjene Poslovnika Hrvatskog sabora i smanjenje PDV-a neke su od stvari koje nas brinu i na koje želimo ukazati", naglasio je Jandroković.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Motivacija uoči izbora Davor Božinović komentirao snimku predsjednika stranke i otkrio hoće li tražiti krivca: "Kada malo bolje poslušate..." Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske''

>> 'U ime obitelji' predali 749.316 POTPISA za referendum

Dovođenje u pitanje legalnosti inicijative "U ime obitelji" te najavljena mogućnost ignoriranja volje 750 tisuća hrvatskih građana - što se može iščitati iz stavova predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Peđe Grbina, potpredsjednika Sabora Nenada Stazića i drugih - prijete narušavanjem ustavno-pravnog poretka RH, upozorio je. "Smatramo da bi to bio ozbiljan napad na demokraciju i da bi SDP time izazvao ustavnu krizu", dodao je Jandroković.

"Očekujemo da SDP promijeni stav, prihvati volju građana i izbjegne nove političke sukobe, prijepore i ustavo-pravnu krizu", naglasio je te podsjetio kako HDZ od početka podržava inicijativu "U ime obitelji" i stajalište da je brak životna zajednica muškarca i žene.

Zabrinjavajućima Jandroković smatra i najavljene promjene Poslovnika Hrvatskog sabora, koje ukazuju da vladajuća većina preuzima sve ovlasti vezane za europske poslove, odnosno da jača uloga vlade a slabi uloga parlamenta.

To će dovesti do značajnog narušavanja ravnoteže između izvršne vlasti i predsjedničkog tijela, jer će rasprave o smjenama na ministarskim pozicijama biti premještene s plenarnih sjednica na resorne odbore, te tako učinkovito "maknute od očiju javnosti", upozorio je. "Nerazumljivi su nam razlozi koji su SDP doveli do takvoga stava, i smatramo da će se time dodatno narušiti transparentnost rada Sabora i pokvariti njegov rejting u očima hrvatskih građana", ocijenio je Jandroković.

Naglasio je kako je također loše što je "iznimno važan" Zakon o odnosima Hrvatskog sabora i Vlade RH u europskim poslovima, u saborsku proceduru upućen samo 20 dana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, i to - na "šlampav i netransparentnan način".

Treća stvar koju u HDZ-u smatraju lošom za razvoj demokracije u Hrvatskoj je smanjenje PDV-a na pet posto samo za neke medije. Iza toga se krije očita namjera da se pogoduje onima koji su lojalni i pišu u korist Vlade, kao i namjera da se kupi naklonost dijela medija za koji SDP i njihov predsjednik smatraju da im može biti od koristi, a da se kazni one koji su prema Vladi kritični i ukazuju na njezine greške, istaknuo je Jandroković.

Zaključio je kako je "iz svega navedenoga jasno da SDP prijeti ignoriranjem i negiranjem volje građana, planira ojačati poziciju izvršne vlasti u odnosu na zakonodavno predstavničko tijelo, te namjerava kupiti naklonost dijela medija".

Vlada se služi raznim proceduralnim smicalicama i zakonskim rješenjima kako bi ojačala svoju poziciju u odnosu na one koji bi je trebali kontrolirati, umjesto da bude jače dodatno kontrolirana od strane građana, parlamenta i medija, što je nedopustivo i zabrinjavajuće i suprotno demokratskim načelima, kazao je.

Ustraje li u nekim svojim stajalištima, SDP će biti odgovoran ne samo za ustavno-pravnu krizu, već i za krizu demokracije u Hrvatskoj, poručio je zastupnik i član predsjedništva HDZ-a Jandroković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene