Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jandroković u Grčkoj pokušao lobirati za Laptala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda dubrovačkome kapetanu u domeni je neovisnog pravosudnog sustava i politika se u njega ne može upletati, rekla je u srijedu ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis hrvatskome kolegi Gordanu Jandrokoviću koji je za boravka u Grčkoj razgovarao i o uspostavi izravne zračne linije Zagreb-Atena.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija, koji se u sklopu posjeta sastao s kolegicom po dužnosti, upoznao je sugovornicu s reakcijom hrvatske javnosti na prvostupanjsku presudu kapetanu Kristu Laptalu i zanimao se za dalji tijek procesa.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci

Bakoyannis je pokazala razumijevanje za iskazanu brigu, ali i naglasila da je slučaj Laptalo u domeni neovisnog pravosudnog sustava u koji se politika ne može miješati, priopćeno je u srijedu iz ministarstva vanjskih poslova.

U razgovoru su i Jandroković i Bakoyannis poduprli nakanu Croatia Airlinesa da uspostavi izravnu zračnu liniju Zagreb-Atena čim se za to stvore tehnički uvjeti.

U razgovoru ministra Jandrokovića s visokim dužnosnicima Helenske Republike odnosi dviju zemalja ocijenjeni su kao partnerski i prijateljski, te bez otvorenih pitanja.

Jandroković je zahvalio službenoj Ateni na stalnoj potpori Zagrebu u ostvarenju njezinih prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva, punopravnom članstvu u EU-u i NATO-u, te na potpori za ulazak u Vijeće sigurnosti UN-a.

Pritom je hrvatski ministar izrazio nadu da će Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u biti ratificiran u predviđenom roku u svim državama članicama i da će Grčka biti jedna od prvih.

Na temu proširenja EU-a, ministar Jandroković istaknuo je da Hrvatska ispunjava svoj dio posla i da je do kraja lipnja na verifikaciju Europskoj uniji dostavila sve dokumente potrebne za ispunjenje mjerila za otvaranje preostalih poglavlja.

Jandroković je istaknuo je da Hrvatska izgradnju Jadransko-jonske autoceste smatra važnom za obje zemlje te izrazio nadu kako će grčko predsjedanje Jadransko-jonskom inicijativom od 2008. do 2009. uz predstavljene prioritete zaštite okoliša i razvoja prometne infrastrukture dati dodatan poticaj tom projektu.

Sugovornici su raspravili i situaciju u jugoistočnoj Europi i pozdravili uhićenje haškog optuženika Radovana Karažića.

Agencija AFP prenijela je riječi ministrice Bakoyannis da je to uhićenje "dokaz političke volje i odlučnosti nove vlade u Beogradu da pridonese miru i stabilnosti u regiji".

"Srbija mora, a pokazala je i da može, ubrzati put prema Europskoj uniji", rekla je Bakoyannis.

"Za Hrvatsku je uhićenje Radovana Karadžića veoma dobra vijest", dodao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Jandrokovića je u Ateni primio i predsjednik Parlamenta Dimitris Sioufas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene