Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jandroković očekuje skoru ratifikaciju ugovora o dvojnom državljanstvu s BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je na konferenciji za novinare u Mostaru, kako očekuje da će "vrlo skoro" biti ratificiran ranije potpisani Sporazum o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH, čiju ratifikaciju jučer nije odobrilo Predsjedništvo BiH zbog protivljenja bošnjačkog člana tog predsjedništva Harisa Silajdžića.

"Očekujem da će razlozi zbog kojih je jedan član Predsjedništva BiH (Silajdžić) odbio poduprijeti taj Sporazum biti otklonjeni i da će taj Sporazum vrlo skoro ipak biti ratificiran", rekao je hrvatski ministar Jandroković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Veto na ugovor o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom dobio potporu parlamenta Slika nije dostupna 'Ugovor o dvojnom državljanstvu vodi u diskriminaciju'

Bošnjački član Predsjedništva BiH zatražio je na jučerašnjoj sjednici da se konačno prihvaćanje tog dokumenta veže uz izmjene postojećeg Zakona o državljanstvu BiH, kojima se traži ukidanje odredbi tog zakona po kojima bi državljanstvo BiH prestajalo onim osobama koje prihvate državljanstvo druge zemlje, osim ako to nije regulirano bilateralnim ugovorom o dvojnom državljanstvu. Po mišljenju predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića, ugovor s Hrvatskom ne treba vezati uz taj problem.

Ministar Jandroković je tijekom jučerašnjeg posjeta Sarajevu
razgovarao s najvišim dužnosnicima Bosne i Hercegovine, Visokim predstavnikom međunarodne zajednice Miroslavom Lajčakom, te predstavnicima institucija hrvatskog naroda u BiH i predstavnicima Katoličke Crkve u BiH, a četvrtak će u Banjoj Luci razgovarati i s mjesnim biskupom Franjom Komaricom.

"Zadovoljan sam da je ovaj posjet potvrdio prijateljske i dobrosusjedske odnose između Republike Hrvatske i BiH. S velikim optimizmom možemo gledati na budući razvoj odnosa između dvije susjedne zemlje", rekao je Jandroković. On je izvijestio kako je dogovoren početak konzultacija na razini pomoćnika ministara vanjskih poslova i europskih integracija o rješavanju bilateralnih otvorenih pitanja između dvije zemlje, ali i o pomoći koju Republika Hrvatska želi pružiti Bosni i Hercegovini na njenom putu euroatlanskih integracija. "Želimo pomoći u razvijanju BiH da i ona, kao i Hrvatska, uznapreduje prema europskim kriterijima i standardima", istaknuo je Jandroković.

Hrvatski šef diplomacije naglasio je kako mu je Lajčak izrazio zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim strankama u BiH. "Ja sam od Lajčaka zatražio da se u svim rješenjima, koja se tiču budućeg ustroja BiH, vodi računa o položaju hrvatskog naroda i da se poštuje njegova konstitutivnost i jednakopravnost u BiH", kazao je Jandroković.

Ministar Jandroković također je rekao da će u budućnosti "još snažnije biti izražena politika" Vlade Republike Hrvatske u razvijanju dobrosusjedskih odnosa s BiH i zauzimanju za jednakopravnost hrvatskog naroda u toj zemlji.

Osvrćući se na ustavne promjene u BiH Jandroković je istaknuo da one trebaju biti onakve kako se dogovore predstavnici sva tri konstitutivna naroda. "Mislim da postoji svijest i kod svih bosanskohercegovačih i svih predstavnika međunarodne zajednice da rješenje (ustavnih promjena) koje ne bi uvažilo ravnopravnost tri naroda ne bi bilo dobro za BiH", dodao je ministar Jandroković.

Hrvatski šef diplomacije danas je posjetio i Aluminijski kombinat u Mostaru ocijenivši kako je to tvrtka koja radi na "svjetskoj razini". Podupro je suradnju ove mostarske tvrtke s lukom Ploče. Također je najavio da će hrvatska Vlada nastaviti pomagati Sveučilište u Mostaru i Kliničku bolnicu u tom gradu, dvije ustanove koje je posjetio u srijedu navečer po dolasku u Mostar.

Ministar Jandroković je ponovio da će glede Kosova Hrvatska slijediti politiku i odluke Europske unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene