Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedno s Bugarskom

Hrvatska priznala ustanike kao legitimnu vlast u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je zajedno s Bugarskom priznala u petak libijsko Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu vlast u Libiji i pozvala ga da izbjegava osvetu te da izgradi demokraciju u zemlji u kojoj se bliži kraj diktature Muamera Gadafija.

'Hrvatska i Bugarska još jednom potvrđuju da priznaju Nacionalno prijelazno vijeće, ovog puta kao legitimnu vlast u Libiji, te će podržavati napore Vijeća u postizanju mira diljem zemlje, u uspostavi reda i zakona, u izgradnji demokratske države, uključujući provedbu slobodnih izbora', stoji u zajedničkoj izjavi hrvatskog i bugarskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Nikolaja Mladenova.

To političko tijelo libijskih ustanika Hrvatska i Bugarska priznale su 28. lipnja kao legitimnog predstavnika naroda, pa se radi o nastavku diplomatske suradnje Zagreba i Sofije koja je članica međunarodne kontaktne skupine za Libiju. 'Gadafijevo doba je završeno, bio on toga svjestan ili ne. Zločini njegovog režima moraju se istražiti, a svi odgovorni procesuirati. On i njegove pristaše morat će odgovarati pred Međunarodnim kaznenim sudom', navodi se u izjavi.

Jandroković i Mladenov smatraju da je došlo vrijeme za izgradnju demokratske Libije zasnovane na vladavini prava te da prijelaznim političkim procesom može upravljati samo široko zastupljeno Nacionalno prijelazno vijeće koje je do danas vodilo borbu za slobodu.

'Ovaj važan povijesni trenutak za libijski narod ne smije biti okaljan osvetom i nasiljem već biti vrijeme pomirbe, izgradnje nacionalnog jedinstva i mirne tranzicije', upozoravaju Zagreb i Sofija koji se raduju ponovnoj diplomatskoj nazočnosti u Tripoliju i pomaganju libijskom narodu na putu u demokraciju. (Hina)

Pročitajte i ovo Reakcije na potres više od dvije tisuće komentara Slabi potresi izazvali lavinu komentara: "Takve reakcije su dokaz traume" Ilustracija upozorio RASFF U proizvodu iz Hrvatske otkriven veoma zarazan virus: Reagirao europski sustav za brzo uzbunjivanje

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene