Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najdublja jama u Hrvatskoj

Duga noć pred spasiocima GSS-a: Počelo izvlačenje speleologa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U velebitskoj jami Kita Gaćešina na Crnopcu pokraj Gračaca, na dubini od čak 362 metra, jutros je ostao speleolog koji je pao u dijabetičku komu. Spasilačka ekipa započela je s izvlačenjem unesrećenog iz jame.

Radi se o hrvatskom speleologu koji je s dvojicom kolega istraživao jamu. Pao je u dijabetičku komu i pod hitno mora dobiti inzulin, prvi doznaje Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Spašen američki speleolog - 5 Devet dana u spilji Pogledajte kako je izvedena zahtjevna akcija spašavanja speleologa: "Bili smo vrlo emotivni i danima se silno trudili ne zaplakati" Slika nije dostupna Ide brže od očekivanog Stotinjak spasilaca izvlači speleologa iz jame, van bi mogao već noćas

Iako speleolog, doznaje se od njegovih kolega, ništa nije prepuštao slučaju i kod sebe je imao inzulinski pribor, dijabetička koma zadesila ga je u snu.

Društvo s kojim je boravio u jami sjeća se zadnjih trenutaka dok je bio pri svijesti.'Svi smo zajedno večerali prije spavanja i legli. Danas ujutro sam ja s prvom ekipom krenula prema van. On je u to vrijeme kad sam ja izlazila samo spavao', kazala je kolegica unesrećenog.

Drugom speleologu je trebalo nekoliko sati da dođe do površine zemlje i oko 13:30 pozove pomoć.

Kako se radi o vrlo kompliciranom jamskom sustavu, naime jama je puna račvanja u nekoliko smjerova, mobilizirani su najbolji pripadnici HGSS-a i speleologa koje očekuje jedna od najkompliciranijih akcija spašavanja. 

Pokrenuta je brza akcija spašavanja zbog zdravstvenog stanja speleologa i otežanog pristupa spasioca i ekipe te teške spelološke opreme, javlja GSS na svojim internetskim stranicama.

Odmah po dobijanju dozvole za polijetanje od strane Zapovjedništva HV-a, na teren je upućena jurišna ekipa HGSS-a s liječnicom, koji bi trebali zdravstveno stabilizirati unesrećenog.

Oko 15:30 jurišna ekipa je desantirana na otvor jame i započeli su sa spuštanjem do mjesta nesreće.

U međuvremenu, iz jame je izašla Ivana Živković, članica ekipe speleologa koji su istraživali jamu, a čiji je kolega pao u dijabetičku komu. Ona je kazala kako se 40-godišnjak iz Samobora probudio prije dolaska liječnice, te da je reagirao na pomoć koju su mu pružili kolege speleolozi koji su s njim bili u jami. 'Budan je i svjestan situacije. Sve je u redu, digao mu se šećer. Neće moći izaći sam van', kazala je Živković.

Spasioci su za nešto više od sat vremena stigli do mjesta nesreće na dubinu od 362 metra. Prema njihovim informacijama speleolog nema vanjskih ozljeda, reagira, a primio je i injekciju inzulina. Stanje mu je stabilno.

U jami je trenutno 11 spašavatelja. Lječnica HGSS-a brine o zdravstvenom stanju unesrećenog koje sada nešto bolje nego jutros. Nalaze se u bivku na dubini od 300 metara gdje se pokušavaju osigurati što bolji uvjeti za unesrećenog što je veliki problem, jer se radi o okolini s visokim stupnjem vlažnosti i temperaturi od oko 6 stupnjeva.

U skladu sa razvojem stanja unesrećenog, liječnica će odlučiti o načinu transporta. U jami je i ekipa koja razvlači telefonski kabel kako bi se osigurala stalna veza duž jame. Također su ušle i tri ekipe čiji je zadatak opremanje najdubljih sidrišta. Ukupno je porebno čak 11 sidrišta kako bi se unesrećeni izvukao van, a ekipe za njihovo opremanje postupno će ulaziti u jamu.

U akciji je već angažirano 57 spašavatelja, iskusnih speleologa, iz ukupno 8 stanica, a očekuje se dolazak još 14 spašavatelja. U pripravnosti su i brojni drugi spašavatelji iz cijele Hrvatske.

Akcija će se savim sigurno produžiti do duboko u noć, a možda i sutra u jutro. U normalnim okolnostima, iskusnom speleologu treba gotovo tri sata za izlazak sa mjesta na kojem se unesrećeni nalazi. Ovako će to trajati značajno duže jer se radi o spletu vertikalnih i horizontalnih, često i vrlo uskih kanala koje treba svladati s nosiljkom i unesrećenim, a ekipe se moraju rasporediti na nekoliko desetaka sidrišta i pozicija i izmjenjivati se.

Podsjećamo, radi se o jami Kita Gaćešina koja je, s duljinom od preko 19 kilometara, najdulja jama u Hrvatskoj. Dubina jama je 561 metar.  Radi se o jednom od najsloženijih speloloških objekata u Hrvatskoj, koji osim značajne dubine ima i vrlo dugačke horizontalne kanale. Spasiocima je olakotna okolnost to što se radi o dobro istraženoj špilji u kojoj već postoje punktovi u slučaju da je potrebno izvesti akciju spašavanja. 'Nošenje na nosilima zahtijeva velik broj ljudi. tehnika izvlačenja nosila je tzv. protuutegom. Za podići jednu osobu s dubine od 360 metara treba angažirati 30-50 spasioca', kazali su nam u GSS-u.  

Ekipe spasilaca na otvoru jame se također moraju spustiti u jamu i pružiti telefonsku liniju, budući da drugačiji način komunikacije zbog složene konfiguracije jame nije moguć. Na otvor jame upućeno je 40-ak speleospasioca iz 9 stanica HGSS-a. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene