Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocijenio je

Jakovina: Zahtjevi nekih proizvođača mlijeka nerealni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odbio je komentirati zahtjeve nekih proizvođača mlijeka u istočnoj Hrvatskoj da se proglasi elementarna nepogoda i da im se u stopostotnom iznosu nadoknadi mlijeko koje nije otkupljeno, ocijenivši ih nerealnim.

'Treba pogledati tko je to rekao, ali većina njih je prije sedam ili osam dana rekla da je to teorija urote, da je hrvatsko mlijeko potpuno zdravo, da nema aflatoksina u mlijeku. Nažalost, nije. To je problem u Hrvatskoj i u cijeloj regiji i mi smo razradili plan kako ga riješiti. Naši poljoprivredni proizvođači moraju postati poduzetnici i moraju kvalitetnije, odgovornije i s više kontrole voditi svoju proizvodnju da se ovo ne bi događalo. Na sreću, to je locirano u jednom manjem području istočne Hrvatske, oko pet posto proizvođača ima tih problema. Mi ćemo kao država intervenirati i pomoći, ali nerealni zahtjevi nekih pojedinaca nisu uopće za komentiranje', rekao je Jakovina koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a.

Proizvođači mlijeka u istočnoj Hrvatskoj, kojima je pojava aflatoksina u mlijeku i prestanak otkupljivanja mlijeka od velikih prerađivača pričinila veliku štetu, zatražili su da se zbog toga proglasi elementarna nepogoda i da se seljacima, kojima nije otkupljeno mlijeko, šteta nadoknadi u stopostotnom iznosu.

>>
Farmeri i dalje bacaju mlijeko, dnevni gubitak najmanje 170.000 kuna!

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo i predsjednik Udruge 'Baranjska brazda' Petar Pranjić kažu kako cijene mjere iz akcijskog plana, koji je predstavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ali smatraju da nisu dovoljne.

Jakovina je najavio kako će Ministarstvo poljoprivrede djelomično obeštetiti proizvođače kojima mliječna industrija nije otkupila mlijeko, a iz robnih rezervi će dobiti zdrav kukuruz u zamjenu za zaraženu hranu.

Na pitanje koja će biti cijena državne intervencije, ministar Jakovina je rekao da prvo treba vidjeti koji su stvarni troškovi te da će se tek moći napraviti obračun. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Renata Čulinović Čaić Oglasio se Beroš Liječnici postavili novi ultimatum Vladi: "Idemo u štrajk ako ne ispunite naše zahtjeve" Slika nije dostupna Padaju cijene mlijeka RUŠENJE CIJENA Zbog viška na europskom tržištu ugroženo 30 tisuća radnih mjesta

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene