Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV

Jakovina: Reforme će pokrenuti poljoprivredu, ne proračunski novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar proljoprivrede Tihomir Jakovina.

U dobitnike proračunskog novca uvrstio se ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Njegov resor dobio je za 2014. godinu 5 milijardi i 150 milijuna kuna - gotovo 800 milijuna kuna više nego za prošlu godinu. Prve dvije godine mandata ministra Jakovine kontinuitet su imala samo neslaganja poljoprivrednika s njegovim potezima.

Pročitajte i ovo Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nove TV Hvala gledateljima Nova TV ima najgledaniji izborni program: "Ovo je vrhunac praćenja političke scene, za to se priprema mjesecima" Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV As iz rukava Dnevnik Nove TV s Pantovčaka: "Politička partija pokera tek je počela, ulog su ključevi Banskih dvora"

Prve dvije godine mandata gledali smo prosvjede, tužbe, čak i uvrede koje su pljuštale s obje strane - hoće li ovaj novac smiriti tenzije i koji su prioriteti kojima ćete se baviti?

'Nije novac taj koji će smiriti tenzije, reforme su ono što će pokrenuti hrvatsku poljoprivredu. Kad uvodite red, rad i odgovornost u sustav, kad krenete s reformama onda uvijek ima onih koji su nezadovoljni', rekao je Jakovina.

Sad ima više novca i iz proračuna, iz EU fondova Hrvatskoj će u idućoj godini na raspolaganju biti gotovo 500 milijuna eura, ali gdje je strategija?

'Normalno da imamo programe i strategiju.Najvažniji strateški dokument Republike Hrvatske je izrađen, govorimo o Programu ruralnog razvoja, na osnu čega ćemo iz fondova ruralnog razvoja biti u mogućnosti povući gotovo 332 miljuna eura godišnje. Cijeli sustav hrvatske poljoprivrede je prilagođen u cijelosti poljoprivrednoj politici EU', rekao je Jakovina.

Europska komisija vam je za program ruralnog razvoja rekla da je manjkav i nedorađen. Kad ćete ga završiti?

'To su isti oni zlonamjernici koji su govorili unazad mjesec, mjesec i pol dana, širili famu i kroz medije, da će za hrvatski agrar u proračunu za 2014. godinu biti manje od milijardu kuna. Vidimo ovdje po podacima koji su uvršteni i koji su usvojeni na Vladi, za idući proračun da je on u izravnim potporama veći za gotovo 500 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu. Ne, nije bilo vraćeno na doradu. Mi nismo mogli donijet program ruralnog razvoja na doradu. To su tehnički sastanci u samoj izradi. Čekaju se uredbe na nivou Vijeća i Parlamenta i tek onda naš program može biti usvojen na Vladi Republike Hrvatske i poslan Europskoj komisiji na čekiranje. Do tada su radni sastanci, koji su tjedni. Pa logično je da u samoj pripremi kontaktiramo i konuzltiramo se s kolegama u komisiji nego da čekamo. Do kraja godine ćemo na Vladi imati cijeli program ruralnog razvoja', poručio je Jakovina.

>>Ribari kod ministra Jakovine sa svojim zahtjevima

Kako seljaci mogu konkurirati za taj novac ako je uvjet da imaju sve legalizirano - a znamo da mnogi nemaju. Može li se to nekako ubrzati?

'Kad govorimo o legalizaciji objekata u prioritetu su sva ona obiteljska gospodarstva koja će kandidirati na sredstva EU fondova. Kada govorimo o broju ili interesu prema projektima, ja cijelo vrijeme ističem, projekti i projekti. Znači sve službe ministarstva, agencije koje su vezane za moj resor moraju biti dobar suport, dobar partner i konzultant samim poljoprivrednim proizvođačima. Mi smo ove godine u 6. mjesecu raspisali jedan natječaj iskaza interesa i gotovo 16 milijardi kuna potencijalnih projekata smo dobili u povratu od samih poljoprivrednih proizvođača, obrta i tvrtki. U slučaju da imaju nelegalne objekte, farme ili slično, nakon legalizacije će moći aplicirati za novac, ali ovisno o tome što je njihov interes', objasnio je Jakovina.

Prigovaraju Vam da ni dvije godine nakon preuzimanja resora ministarstvo ne funkcionira, napuštaju vas bliski suradnici - na početku mandata obećavali ste staviti milijun hektara državnog zemljišta u funkciju - ali se to nije dogodilo. Zašto?

'To nisam ja rekao, vrlo sam precizan o količinama i vremenskim rokovima, to su rekli moji suradnici koji nisu više dio mog tima. Zemljišna reforma je jedna od najvažnijih reformi i ona je u puom tijeku. Već po novom zakonu su krenuli prvi natječaji. Samo od 4. mjeseca kada je usvojen novi zakon već smo gotvo 60 tisuća hektara stavili u funkciju, znači radi se. Po novom zakonu se radi, u idućih par godina ćemo staviti maksimalnu količinu što je osnova za razvoj poljoprivrede', odgovorio je Jakovina.

Što ste napravili u dvije godine mandata da bi hrvatski proizvođači bili konkurentni na europskom tržištu?

'Pa krenuli smo sa svim ovim važnim reformama. Radimo kontuirano. Zemljišna reforma je tu. Cijeli sustav smo prilagodili da je puno efikasniji, bolja iskoristivost fondova je dignuta u prošloj godini. Fondovi, udruživanje, zemljišna reforma, uređenje tržišta, uređenje sustava poticaja. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu, ruralnom razvoju akreditirana je, kompletno prilagođena zajedničkoj poljoprivrednoj politici i moći ćemo koristiti sve ono što nam bude na raspolaganju sa uređenim sustavom', rekao je ministar Jakovina.

Koja je vaša poruka hrvatskim seljacima, koje ste često nazivali i proračunskim parazitima?

'To ih nisam ja nazivao. Uvijek ćete imati nezadovoljnu manjinu koja je često iz nemotiviranih razloga koji nisu vezani za poljoprivredu. U ljeto je najveći broj prosvjednika bilo tisuću. A znamo da imamo 108 tisuća korisnika potpora, znači 108 tisuća aktivnih poljoprivrednika koji vriejdno rade i očekuju da će hrvatskom agraru biti bolje. Kroz fondove EU, kroz sve ono što radimo, siguran sam da će hrvatska poljoprivreda biti takoja će biti perspektivna i postati važna strateška grana hrvatskog gospodarstva, što već i je', rekao je Jakovina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene