Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jakovčić: Odgovornost za sastavljanje vlade lijevog centra je na SDP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je kako je na današnjim konzultacijama predsjednika države Stjepana Mesića izvijestio o namjeri da tri IDS-ova mandata budu unutar 77 zastupnika koji će podržati vladu lijevog centra, te istaknuo da odgovornost za zastavljanje takve vlade leži na SDP-u.

"Sva odgovornost za formiranje vlade lijevog centra leži na SDP-u", izjavio je Jakovčić u Uredu Predsjednika, a zamoljen za komentar SDP-ove odluke da umjesto Ljube Jurčića mandatar za sastavljanje takve vlade bude Zoran Milanović, kratko je odgovorio: "Možda nikada nije kasno".

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Slika nije dostupna 'Moraju otići' Čačić: Polančecu se može više vjerovati nego Šeksu

Upitan očekuje li da će vladu lijevog centra podržati manjinski
zastupnici, odgovorio je da bi takva potpora bila logična, budući da je IDS, istaknuo je, vodio najafirmativniju politiku prema manjinama, pa i u vrijeme kada se, kaže, manjinska prava i nisu poštivala. "Mi smo simbol stranka za prava nacionalnih manjina", rekao je.

Na pitanje kako IDS gleda na eventualnu potporu vladi lijevog centra od strane HSP-a i HDSSB-a, Jakovčić je odgovorio da je na SDP-u da prikupi parlamentarnu većinu od 77 zastupnika, a da "svi ostali mogu biti 78-i, 79-i".

Upitan je li razgovarao s čelnikom HDZ-a Ivom Sanaderom, odgovorio je da nije jer to, kaže, nije ni moguće.

IDS je, naglasio je Jakovčić, nije pregovarao o "nikakvim foteljama" ni ministarskim pozicijama, a spreman je, kaže, podržati čak i manjinsku vladu. No, dodao je, bude li višestranačka vlada, "to je drugi par rukava".

Stabilnost buduće vlade, istaknuo je, jamčit će detaljan koalicijski sporazum koji će potpisati stranke i zastupnici koji podupiru vladu, a u tom sporazumu, smatra, treba jasno navesti što vlada treba učiniti u prvih sto dana, što u prvoj, drugoj, trećoj godini te do kraja mandata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene