Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP uputio zahtjev

Jakovčić: Ne gajim iluzije o izglasavanju nepovjerenja Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP bi već sutra trebao Saboru uputiti zahtjev za uvrštavanje u dnevni red prijedloga odluke o izglasavanju nepovjerenja vladi, na temelju prikupljenih potpisa jedne petine saborskih zastupnika, doznaje se u toj stranci.

U SDP-u kažu da su s prikupljanjem potpisa započeli još jučer, nastavili danas prijepodne, a glavninu bi potpisa trebali prikupiti tijekom sjednice Kluba zastupnika, koja će se s početkom u 16 sati održati u SDP-ovoj središnjici na Iblerovu trgu. Kako SDP, nakon odlaska Ivice Pančića iz stranke, sam ima 55 zastupnika, očekuje se da će ta oporbena stranka lako prikupiti tridesetak zastupničkih potpisa (jedna petina zastupnika u Saboru) koliko ih je potrebno da bi inicijativa za izglasavanje nepovjerenja vladi mogla biti uvrštena u dnevni red plenarne sjednice Sabora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Moraju otići' Čačić: Polančecu se može više vjerovati nego Šeksu Slika nije dostupna Prepucavanje Vlast i oporba: Ne žele sudbinu Grčke, ali nemaju ni rješenja

>> Upozorenje SDP-u: Padne li Vlada, odlazi i Bajić

Prema saborskom Poslovniku, nakon uvrštavanja takve točke u dnevni red, do rasprave i glasovanja mora proći najmanje sedam, a najviše 30 dana, dok se vlada o tom oporbenom prijedlogu treba očitovati u roku od osam dana. Ne glasuje li za taj prijedlog većina zastupnika, njih 77, zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi ne bi se mogao ponoviti u idućih pola godine. Ako, pak, Sabor vladi izglasa nepovjerenje, predsjednik Republike dužan je u roku od 30 do 60 dana raspisati izvanredne parlamentarne izbore.

HDZ tvrdi da ima stabilnu većinu

Iz vladajućeg HDZ-a zadnjih dana upućuju poruke da imaju stabilnu većinu u parlamentu, a isto se da iščitati i iz izjava njegovih koalicijskih partnera. Iako su najavljivali potporu SDP-ovoj inicijativi da se u Saboru raspravi pitanje povjerenja vladi, oporbeni HNS i IDS, odnosno njihovi čelnici, nisu još iznijeli jasan stav hoće li tu svoju potporu 'potvrditi' i potpisima zastupnika svojih stranaka na SDP-ovu inicijativu.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić nedavno je izjavio da kao najbolji trenutak za održavanje parlamentarnih izbora smatra završetak pregovora o članstvu Hrvatske u EU, što nije u skladu s SDP-ovim učestalim zahtjevima za raspisivanjem prijevremenih izbora, a s čim je vezana i njihova inicijativa za izglasavanje nepovjerenja vladi.

Bez iluzija o izglasavanju nepovjerenja vladi

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je, pak, da njegova stranka podupire saborsku raspravu o povjerenju vladi kao dio političke borbe u parlamentu, ali i da 'nema baš neke velike iluzije da će doći do izglasavanja nepovjerenja vladi'. Jakovčić je ocijenio kako misli da SDP sa svojom inicijativom nije pripremio većinu u parlamentu kako bi se izglasovalo nepovjerenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene