Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jakovčić: IDS je spreman poduprijeti SDP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora Ivan Jakovčić na predizbornom skupu u Rijeci izjavio je kako IDS priželjkuje da na predstojećim Parlamentarnim izborima pobjede stranke lijevog centra, te da je IDS spreman poduprijeti SDP u sastavljanju Vlade, ali uz potpisivanje sporazuma o koaliranju.

'U tom sporazumu jasno bi bio određen program buduće Vlade za cijelo četvorogodišnje razdoblje', rekao je Jakovčić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Domovinski pokret - 1 Donosi Provjereno Stručnjaci zgroženi programom Domovinskog pokreta: "Učenice ćemo podučavati kako da budu samo majke i domaćice, a učenike kako da budu samo očevi i ratnici?" Slika nije dostupna Ninić uvjetuje koaliranje s lijevim centrom

No, dodao je, do sada su već trebali biti obavljeni načelni razgovori između stranaka lijevog centra o sastavljanju buduće koalicije u kojima bi se definirali okviri buduće Vlade, a to nije učinjeno.

Ivan Jakovčić naglasio je kako će IDS učiniti sve da HDZ više ne bude na vlasti.

Predsjednik IDS-a rekao je također kako su osnovni uvjeti IDS-a za pregovaranje o koaliciji obveza Vlade da u prvih 100 dana donese zakone koji će omogućiti povećanje proračuna lokalnih i regionalnih samouprava povećanjem fiskalnih sredstava na temelju načela supsidijarnosti, potom preuzimanje obveze podmirenja cijelog duga umirovljenicima te osiguravanje jedinicama lokalne samouprave i županijama sredstva za zapošljavanje mladih.

Nositelj liste IDS-a za 8. izbornu jedinicu, koja obuhvaća Istarsku i zapadni dio Primorsko-goranske županije, Damir Kajin pozvao je predstavnike nacionalnih manjina da glasuju za IDS.

Kajin je ustvrdio kako je 'Srbe jedino IDS štitio pri pokušajima
nasilnog iseljavanja iz stanova 90-tih godina', da je 'isto tako
štitio i Bošnjake', a da Slovenci u Hrvatskoj 'trebaju biti zahvalni IDS-u jer nije dopustio stvaranje histerije protiv Slovenije'.

Damir Kajin pozvao je i antifašiste da glasuju za IDS, rekavši kako se 'IDS borio za njihova prava kada to nitko drugi nije činio'.

Dodao je da se IDS, uz ostalo, zalaže za povratak Slovenaca i
Bošnjaka u preambulu Ustava Republike Hrvatske, te za izjednačavanje antifašističkih boraca iz Drugog svjetskoga rata s braniteljima iz Domovinskog rata.

Na skupu je govorila i kandidatkinja s liste IDS-a za 8. izbornu
jedinicu, Dorotea Pešić-Bukovac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene