Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prvi gospodin'

Tko je Jakov Kitarović: Život je posvetio obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska po prvi put u povijesti ima predsjednicu, a s njom je dobila i tzv. 'prvog gospodina'.

'Prvi gospodin' je neformalna titula, koja se na području Europe uglavnom kolokvijalno koristi i ne postoji kao insttucija, ali sada je pripala suprugu Kolinde Grabar Kitarović, koja je na izborima u nedjelju izabrana za hrvatsku predsjednicu.

Tako je profesor Jakov Kitarović, rođeni Riječanin i profesor na riječkom Pomorskom fakultetu, čiji je profesorski status u mirovanju, preko noći postao poznat široj javnosti.

Jakov je suprugu upoznao tijekom studentskih dana. On je pohađao Fakultet elektronike i računarstva u Zagrebu, a ona Filozofski fakultet u Zagrebu, gdje je studirala engleski i španjolski jezik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLAVI ROĐENDAN Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se na Facebooku: "Pozdravljam vas sve iz svojega privremenog ureda, s balkona" Slika nije dostupna Traže odgovore HSS: "Predsjednice, dužni ste reći tko je vašem suprugu nudio braniteljski status!"

Jakov se tijekom godina zajedničkog života posvetio se obitelji i pratio Kolindu u građenju njezine karijere u Bruxellesu i Washingtonu, a sada i u Hrvatskoj.

U javnosti se prvi put intenzivno o njemu pisalo 2010. godine kad su u javnost dospjela snimke na kojima se vidi kako vozi službeni automobil hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, gdje je Kolinda tada obnašala funkciju veleposlanice.

Hrvatska dobila prvu predsjednicu u povijesti!

Biografija prve hrvatske predsjednice: 'Prostrana polja, široke ravnice...'

Hrvatski 'prvi gospodin' pridružio se malom broju muškaraca koji već nose tu titulu.

Pentti Arajärvi iz Finske, Jose Miguel Arroyo s Filipina, Martin McAleese iz Irske, Devisingh Ransingh Shekhawat iz Indije i Néstor Kirchner iz Argentine samo su neki od njih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene