Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno, večeras u 22:00!

Jaja s dvorišta i jaja iz kaveza - ima li razlike u kvaliteti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jaja kokoši koje hodaju po dvorištu uvijek su nam bila asocijacija na zdraviju, domaću proizvodnju. Ali kakva je razlika između njih i jaja kokoši uzgojenih u zatvorenim prostorijama?

Ekipa Provjerenog posjetila je obitelj koja ima dvadesetak domaćih kokoši. One slobodno šeću po dvorištu i dnevno snesu oko 20 jaja. ''Dobro im je kad hodaju po vani, nađu si crva, pijeska, trave i sve što im odgovara i vidite da su zadovoljne kad su vani'', rekla im je baka Ana.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

Proveli su i dan na farmi koka nesilica koje žive u kavezima. Kapacitet farme je oko 100 tisuća kokoši koje svaki dan snesu i do 80 tisuća jaja. U jednom kavezu nalazi se 6 koka, a cijeli sustav hranjenja, pojenja i sakupljanja jaja je automatiziran, a svako jaje - označeno.

''Oznaka jajeta je praktično osobna karta tog jajeta, kao što mi imamo osobnu kartu ili auto registraciju'', rekao im je Marjan, vlasnik farme koka nesilica.

>> Jaja s halal certifikatom iz Zagorja se izvoze u Iran!

Istraživanje koje je proveo profesor osječkog fakulteta pokazalo je kako razlike u kvaliteti jaja kokoši koje slobodno šeću i onih koje su u kavezu – nema. Je li to doista tako?

Što susve doznali o jajima i kakva je njihova uloga u našim prehrambenim navikama pogledajte večeras u 22:00!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene