Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović, Tadić, Izetbegović, Komšić i Radmanović

Jahorina: Razgovori o odnosima RH, Srbije i BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Srbije Boris Tadić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović započeli su u petak prije podne razgovore o odnosima tri države u okviru neslužbenog susreta organiziranog na Jahorini pored Sarajeva.

Josipović i Tadić na Jahorinu su doputovali u četvrtak navečer nakon čega su sudjelovali na zajedničkoj večeri koju su u njihovu čast priredili članovi bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Kako je ranije najavljeno, za razgovore koji će se voditi tijekom danma usuglašeno je pet tema. Raspravljati će se o zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala, apliciranju za fondove Europske unije namijenjene prekograničnoj suradnji, pripremama za promjenu graničnog režima nakon ulaska Hrvatske u EU, mogućnosti zajedničkog kandidiranja za organiziranje međunarodnih sportskih natjecanja te o zajedničkom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim zemljama.

Pročitajte i ovo Jahorina ni Bosna nije što je bila Cijene na skijalištima u susjednoj zemlji odletjele u nebo! "Sad je trenutak da hitno reagiramo" Slika nije dostupna 'Zločin ne smije ostati nekažnjen' Josipović za bilateralni sporazum sa Srbijom o procesuiranju ratnih zločinaca

Najvažnije riješiti pitanje imovinsko-pravnih odnosa

Hrvatski je predsjednik najavio i poticanje razgovora o uređenju problema paralelenih istraga o ratnim zločinima. Predsjdetatelj Predsjedništva BiH Komšić je uoči početka razgovora izjavio lokalnim medijima kako osobno drži da je u ovom trenutku najvažnije riješiti pitanje imovinsko-pravnih odnosa te borbe protiv organiziranog kriminala.

'Operativna suradnja na tom planu već postoji, međutim, potrebno je da i politika stane iza toga', izjavio je Komšić za TV Federacije BiH (FTV). Dodao je i kako misli da atmosfera tijekom razgovora 'neće biti vruća, posebice pri ovakvim temperaturama na Jahorini'.

Jahorina je od četvrtka pod stalnim snježnim padalinama i visina snijega u tom skijaškom središtu u petak je bila veća od 115 centimetara. Temperatura zabilježena u petak u jutarnjim satima bila je 12 stupnjeva ispod ništice. Sastanak na Jahorini prate jake mjere sigurnosti pa je brojnim novinarskim ekipama bilo nemoguće doći do luksuznog hotela Termag u kojemu traje susret iza čvrsto zatvorenih vrata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene