Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevenka o Jadranki:

'Ona je zvijezda koja je sjajila i koja će sjajiti na hrvatskom političkom nebu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo dan nakon što je formalno izbačena iz stranke koju je nekoć vodila, Jadranka Kosor je objavila kako će izgledati nastavak njezine karijere zastupnice u Saboru. Zajedno sa strankom Željka Keruma osnovat će zastupnički klub.

Nekadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, koja je jučer odlukom Predsjedništva formalno isključena iz članstva u toj stranci, danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru najavila političku suradnju sa Željkom Kerumom i njegovom Hrvatskom građanskom strankom (HGS).

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

'Želim vas izvijestiti da ćemo zbog mogućeg korištenja većeg političkog prostora formirati Klub zastupnika nezavisne Jadranke Kosor i Kerumove Hrvatske građanske stranke', objavila je Kosor novinarima.

>> VIDEO 'A tko je napravio sve ovo? Što bi bilo da sam dolazio na posao?!'

Pojasnila je da će tako imati veći prostor kao zastupnica, 'jer o svakoj temi možemo govoriti'. Napomenula je i kako će kao članica novog kluba zastupati svoj Program gospodarskog oporavka, koji je svojedobno lansirala u vrijeme dok je još bila predsjednica Vlade. 'Program gospodarskog oporavka je jedan od najboljih gospodarskih dokumenata', rekla je Kosor.

'Ovo je prilika i da vam kažem još jednu činjenicu. Do sada, od početka ovog saziva Sabora, nikada kao članica HDZ-a nisam dobila priliku niti čast govoriti u ime Kluba HDZ-a. To mi nikada nisu omogućili, a jedan od razloga što su me isključili je to što nisam dolazila na sjednice Kluba. A nikada mi nisu dali govoriti čak ni o zakonima koje sam osobno pisala', požalila se još Kosor.

Nevenka Bečić: Jadranka Kosor je zvijezda!

S njom se na konferenciji pojavila i Nevenka Bečić, saborska zastupnica HGS-a, predsjednica splitskog Gradskog vijeća i sestra Željka Keruma.

'Prije svega pozdravljam svih. Ja kao članica Hrvatske građanske stranke mogu iskazati zahvalnost predsjedniku Željku Kerumu što me ovlastio da potpišem konstituiranje kluba s gospođom Jadrankom Kosor. Ona je osoba koju ja izuzetno cijenim i po mom mišljenju ona je osoba... Ona je zvijezda koja je sjajila i koja će sjajiti na hrvatskom političkom nebu. Čast mi je i zadovoljstvo što mogu biti zajedno s njom u klubu', rekla je Nevenka Bečić.

Dodala je kako će njoj i Željku Kerumu formiranje kluba omogućiti da učestalije šalju političke poruke svom biračkom tijelu. 'Omogućit će mi da mogu raspravljati više o svakoj točci dnevnog reda', rekla je Bečić, zahvaljujući se kolegama iz HDZ-a u sklopu čijeg je kluba dosad djelovala.

'Zahvaljujem im se na kolegijalnosti i korektnosti, ali ja sam u taj klub ušla dok je u klubu bila gospođa Kosor', pojasnila je Bečić.

Na tiskovnoj konferenciji Jadranke Kosor i Nevenke Bečić bio je i Mišo Munivrana, bivši predstojnik ureda bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića. Jadranka Kosor upitala ga je što tamo radi, a on joj je odgoorio da je novinar amater i nasmijao se. Nakon tiskovne konferencije, Kosor je kazala kako je on djelatnik Kluba zastupnika HDZ-a te da je očito poslan da sluša što će ona reći i da prenese. Kazala je i kako je na jučerašnjoj njezinoj konferenciji HDZ imao svojeg izaslanika, tajnicu iz Kluba. Kosor će prosvjedovati ubuduće zbog takvih stvari.Inače, Mišo Munivrana službeno je tajnik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske kojem je na čelu potpredsjednik HDZ-ova kluba Ivan Šuker.Podsjetimo, i u prošlosti se znalo dogoditi da na tiskovnu konferenciju dođe netko tko nije novinar. Tako je HDZ, dok ga je vodila Jadranka Kosor, a šef kluba bio Andrija Hebrang, također slao izaslanike na konferencije, primjerice, Ive Sanadera kada ih je znao održavati u Saboru. Tada je čak i saborska straža imala naputak da se sobe za tiskovne konferencije zaključavaju kako bi se izbjegle izvanredne 'presice'.

'Ovo nije vraćanje usluge'

Inače, za formiranje saborskog kluba potrebna su najmanje tri zastupnika. Željko Kerum i Nevenka Bečić u Sabor su na prošlim parlamentarnim izborima ušli s liste HDZ-a. Liste za te izbore sastavljala je tadašnja predsjednica stranke Jadranka Kosor.

'Ovo nije vraćanje nikakve usluge. Po našim istraživanjima, mi bismo dobili četiri parlamentarna mjesta, međutim zbog obveza koje smo imali, procijenili smo da tada nemamo dovoljno vremena za kampanju pa smo se odlučili na izbore ići zajedno s HDZ-om. (...) Nije gospođa Kosor tražila da osnujemo klub, ideja je potekla od mene', rekla je Nevenka Bečić.

Najavila je da će u ime novoformiranog kluba svoj doprinos davati kroz rasprave o gospodarskim pitanjima. 'Ja svoj doprinos kroz rad u Saboru vidim upravo da ukažem na uska grla u gospodarstvu jer iz tog dijela dolazim, to znam. Tek tada ću se osjećati ispunjeno', rekla je Bečić.

Kosor: Svjesna sam mogućih komentara o ovome

Jadranka Kosor je također opovrgnula da je riječ o bilo kakvom vraćanju usluge. 'Naravno da sam svjesna mogućih komentara o ovome. Ja sam vrlo jasno rekla svoje stavove. Jedan od razloga izbacivanja je bio da mi se dokine politički prostor. Ništa nitko nikome ne vraća. Mi smo kao HDZ radili istraživanja i bilo je jasno da ce Hrvatska građanska stranka odnijeti mandate i bilo je jasno da zapravo zadiru u naše biračko tijelo. Ja ne vraćam nikome uslugu, ja ću promovirati svoj program, a kolege će promovirati svoj program', kazala je Kosor.

Ocijenila je da su Kerum i Bečić bili 'ljudski iznimno korektni'. Potvrdila je da je na ideju osnivanja zajedničkog kluba došla Nevenka Bečić. 'Da, njezina je bila inicijativa, jer do zadnjega trenutka nije vjerovala da će me HDZ izbaciti.'

Neće podržati Keruma na lokalnim izborima, 'oprala' ga zbog nedolazaka u Sabor

Na pitanje o predstojećim lokalnim izborima, na kojima će se Željko Kerum kandidirati za još jedan mandat na čelu Splita, Kosor je odgovorila da nema namjeru sudjelovati u njegovoj kampanji. 'Nismo o tome razgovarali. Mi smo u Saboru zajedno, izbori za Split su posebni. Nikoga neću podržavati.' Ipak, Kosor je priznala da 'postoji inicijativa da me se pozove na završetak nekih projekata'.

Osvrnula se i na Kerumov redoviti izostanak s posla u Saboru. 'Sugerirat cu mu da bi bilo dobro da je on iskoristio svoju priliku kao zastupnik. Svatko tko je izabran za zastupnika mora dolaziti, mora govoriti i mislim da to i gospodin Kerum razumije. Bilo bi mi drago da je sve češće ovdje. No, nema ni drugih koji su javno rekli da imaju pametnijeg posla', kazala je Kosor.

Bečić: Kerum je u Saboru prisutan kroz mene

Na ovo je reagirala Nevenka Bečić, pojašnjavajući kako se 'političko djelovanje pojedinca sastoji od rada na terenu, rada u sabornici... Kerum svakodnevno sa mnom analizira i daje mi upute što i kako raditi i govoriti u Saboru. On je itekako prisutan kroz moj rad. Ja sve što radim, radim po njegovom nalogu. On je preko mene prisutan. Do sada je njegov rad bio na terenu, a sada će biti i više prisutan ovdje', rekla je Bečić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene